Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Hastane Çekimlerinde Dikkat Edilecekler - Yasal Prosedürler ve İletişim

Hastanelerde Fotoğraf ve Video Çekmek Yasaklandı Mı?

Anne adayları doğumdan aylar önce fotoğrafçı arayışına giriyor, bebeklerinin hem hastane fotoğraflarını hem de yenidoğan fotoğraflarını çektirmek istiyorlar. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı yeni düzenlemeye göre artık hasta mahremiyeti daha önemli hale geldi. Hastanelerde fotoğraf, video çekilmesi belirli bir prosedüre bağlanırken, hastanın transferi sırasında perde, paravan, önlük gibi malzemelerin kullanılması zorunluluğu getirildi.

Bu durum da fotoğrafçıların ve anne adaylarının aklına; “Hastanelerde fotoğraf çekimi yasak mı?” gibi bir soru getiriyor haliyle. Peki hastanelerde fotoğraf çekimi için fotoğrafçıların dikkat etmesi gerekenler neler? Kamu kurumlarında fotoğraf çekmek için hangi izinlere ihtiyacınız var? Gelin, yakından bakalım…

 

[widget-8]

Önce Hastaneden Onay Alın!

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Gümrükçüoğlu tarafından yayınlanan genelgede, “Yürütülen hizmetlere gölge düşürülmemesi ve istismara yönelik uygulamalara fırsat verilmemesi bakımından, sağlık kurum ve kuruluşlarımızın huzur ve sükûnet içerisinde hizmet verebilmesi ve mahremiyet haklarının korunması için, kurum/kuruluş sahasında fotoğraf ya da kamera çekimi yapılmaması, kurum/kuruluş amirinin onayı ve geçerli bir gerekçe olmadan bu tür faaliyetlere izin verilmemesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.” denildi. Yani fotoğrafçılık hizmeti veren kişi ve kurumların artık hastanelerde çekim yapabilmeleri için izne ihtiyaçları var.

Yenidoğan ya da bebek fotoğrafçıları öncelikli olarak mesleklerine dair eğitim aldıklarını belgeleyen ve uzmanlık alanlarını belirten sertifikaya sahip olmalılar. Yani kısaca doğum fotoğrafçılığı ya da yenidoğan fotoğrafçılığı eğitimi almalılar. Ardından çekim yapacakları hastaneden ilgili doğum çekiminin onaylandığına dair belge talep etmeleri gerekiyor. Onaylı çekim belgelerini edindikten sonra rahatça anne ve bebek fotoğraflarınızı çekebilirler.

Anne ve Bebeğin Sağlığını Tehlikeye Atmayın!

Hastanelerde fotoğraf çekimi için belgenizi aldıktan sonra doğuma girebilir, doğum sonrası anne ve bebeğin odasında bulunabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta anne ve bebeğin sağlığını tehlikeye atacak hususlardan uzak durmanızdır. Doğum anında flaş kullanmak ya da hijyeni olmayan ekipmanlar gibi.

Doğuma giderken mutlaka fotoğraf makinenizin ve ekipmanlarınızın hijyeninden emin olmalısınız. Daha önce yaptığınız doğum çekimlerinde kullandığınız örtü, oyuncak, kıyafet ve aksesuarları mutlaka temizlemelisiniz. Bağışıklık sistemi henüz gelişmeyen bebeklerimizin herhangi bir hastalık kapmasına neden olmamalısınız.

Ayrıca çekimlerinizde kesinlikle flaş kullanmayınız. Anne, baba ve akraba çekimlerinde kullanabilirsiniz ancak bebeğin fotoğraflarını çektiğinizde sadece doğal ışıktan yararlanmalısınız. Bu nedenle fotoğraf çekimlerinizi yapacağınız odanın güneş alıp almamasına dikkat etmeli, çekimlerinizi öğlen saatlerinde gerçekleştirmelisiniz.

[widget-19]

Yetkiniz Olmayan Yerlerde Bulunmayın!

Hastanede doğum fotoğrafı çekimi için bulunduğunuzda aldığınız izne uygun prosedürleri yerine getirebilirsiniz. Bunun dışında farklı hasta ve doktor odalarında bulunmamalı, size ait olmayan ekipmanları kullanmamalısınız. Hastaneden kaç saatlik bir çekim için izin aldıysanız o saatin sonunda hastaneden ayrılmaya özen gösterin.

Ailenin İzni Olmayan Çekimler Yapmayın!

Doğum fotoğrafçılığında çekimler; doğuma hazırlık anları, doğum anı, anne ve baba ile ilk karşılaşma, bebeğin ilk muayenesi, bebeğin temizlenmesi, tartılması, boy ölçümü, ayak izinin alınması, giydirilmesi, diğer aile fertleri ile karşılaşma, annenin odaya gelişi, ilk emzirme, aile fotoğrafları gibi aşamalardan oluşur. Bu aşamaların her biri için aileden izin almanız önemlidir. Dolayısıyla tavsiyemiz; doğum çekimi için anlaşma sağladığınız ailelerle tüm çekim detaylarını paylaşmanız ve izinlerini almanızdır.

Bazı anne adayları bebeklerini emzirirken fotoğraflarının çekilmesini istemeyebilirler ya da doğum anının kendilerine özel olmasını talep edebilirler. Yapmanız gereken tüm hizmetlerinizi tek tek yazarak aileyle birlikte gözden geçirmeniz ve izinlerini almadan herhangi bir çekim yapmamanızdır. En hassas oldukları bu anın hem onlar hem de kendiniz için kötü bir anıya dönüşmesini istemezsiniz.

Hastane Görevlileriyle Doğru Bir İletişim Kurun!

Doğum fotoğrafçısı olarak işinizin sadece anne ve baba adaylarıyla olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Hastane çekimlerinde dikkat edilecekler arasında en önemlilerden biri de anne ve bebekten sorumlu doktor ve hemşirelerle, hasta bakıcılarıyla hatta hastane görevlileriyle sağlıklı bir iletişim kurmaktır. Çekim yaptığınız hastaneyle uzun süre işbirliği yapmak istiyorsanız iyi iletişim kurmalı, herhangi bir tartışma içerisine girmemelisiniz.

Her hastanenin çalışmak isteyeceği bir doğum fotoğrafçısı olmak için diksiyon, beden dili, etkili iletişim ve imaj, zor insanlarla başa çıkma gibi eğitimler almalısınız. Kendinizi ne kadar iyi ifade ederseniz çalıştığınız kurumlarla o kadar iyi anlaşırsınız.

Ekipmanlarınız, Çekim Planınız Tam Olsun! Her Duruma Hazırlıklı Olun!

Hastanelerde fotoğraf çekimi sırasında başınıza karşılaşmak istemeyeceğiniz pek çok olay gelebilir. Hastanede doğum fotoğrafı çekimi yaparken ekipmanlarınızdan birini unuttuğunuzu fark edebilir ya da çekim yapacağınız odanın fotoğraf çekmeye müsait olmadığını öğrenebilirsiniz. Dolayısıyla profesyonel bir fotoğrafçı olarak yapmanız gereken; ekipmanlarınızı çekimden önce kontrol etmek, her zaman yedek ekipmanlar bulundurmak, her hastane ortamında çekim yapabilecek bilgi ve deneyime sahip olmaktır.

Kamu kurumlarında fotoğraf çekmek için kurallara uymayı, izinlerinizi tamamlamayı ve kendinizi geliştirmeyi ihmal etmeyin!

[widget-24]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30