Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

İlk Renkli Fotoğraf Makinesi Ne Zaman İcat Edildi?

Renkli Fotoğraflar Geçmişte Bir Rüyaydı! – Dünyada ve Türkiye’de İlk Renkli Fotoğraf Makinesi

Bugün, renkli fotoğrafçılığı hafife alıyoruz. Fotoğrafları tam, doğal renklerle çekmek o kadar kolay ki her şeyin nasıl olduğunu düşünmek için duraksamıyoruz. Yine de ucuz ve basit bir renkli fotoğrafçılık süreci arayışı ve ilk renkli fotoğraf makinesi ile sonuçlanan süreci kat etmek birçok yanlış ve çıkmaz sokak içeriyordu.

1839'da fotoğraf makinesi ilk kez icat edildiğinde bir merak duygusuyla karşılandı. Ancak bu şaşkınlık kısa sürede bir hayal kırıklığına dönüştü. İnsanlar, bir anın tüm yönlerini bu kadar zarif ayrıntılarla kaydedebilen bir işlemin, renkleri kaydetmede nasıl başarısız olabildiğini anlamıyordu. Doğanın sadece biçimini değil, renklerini de doğru bir şekilde yakalamanın bir yolunun arayışı hemen başladı. Ancak ilk renkli fotoğraf makinesi için biraz daha beklemek gerekecekti.

Elle Renklendirilen Fotoğraflar Geçici Bir Çözümdü! – İlk Renkli Fotoğraf Makinesi ve Öyküsü...

İlk renkli fotoğraf makinesi icat edilmeden önce el boyaması için birkaç farklı süreç ve malzeme kullanıldı. Nitekim mesleklerini kaybetmekten endişe eden pek çok minyatür sanatçısına böylelikle yeni bir iş imkanı da doğmuş oldu. İlk renkli fotoğraf makinesi ve pratik renklendirme seçeneklerinin ortaya çıkmasından sonra bile, genellikle daha ucuz ve daha basit bir alternatif olduğu için elle renklendirme popüler olmaya devam etti. Sonuçların bazıları çok kabaydı, ancak doğru ve yetenekli ellerde büyük incelik ve güzelliğin etkileri elde edilebilirdi.

Bununla birlikte, en iyi durumda bile, elle renklendirme keyfi ve nihayetinde, doğanın renklerini tam olarak yeniden üretemeyen renk kaydetmenin tatmin edici olmayan bir yolu olarak kaldı. Zaten ışık ve gölgeyi yakalayabildiği gibi renkleri de doğrudan kaydedebilen bir renkli fotoğraf makinesi asıl gereklilikti.

Neden Bu Kadar Zor? Bir De Renkleri Anlamaya Çalışalım!

İlk renkli fotoğraf makinesi ve renkli fotoğraflar için neden bu kadar beklemek zorunda kaldık? Aslında bunun için renkleri ve ışığın doğasını biraz daha anlamamız gerekiyor. Rengin bilimsel araştırması on yedinci yüzyılda başlamıştı. 1666'da Sir Isaac Newton, güneş ışığını bir prizma ile ayırarak, bunun aslında tayfın yedi renginin bir kombinasyonu olduğunu gösterdi. Yaklaşık 200 yıl sonra, 1861'de, genç bir İskoç fizikçi James Clerk Maxwell, aslında tüm renklerin kırmızı, yeşil ve mavi ışığın uygun bir karışımıyla yapılabileceğini göstermek için bir deney yaptı.

Üç görüntü dikkatlice ekranda üst üste bindirildiğinde, orijinalin tanınabilir bir kopyası olan renkli bir görüntü oluşturmak için birleştirildiler. Maxwell'in deneyleri, renkli fotoğrafçılığın temel ilkelerini açıkça gösteriyordu... Nitekim dünyada ilk renkli fotoğraf bu yolla Thomas Sutton tarafından 1861 yılında çekildi. Ancak yine de arayış bitmemişti.

Renkli Fotoğraf Makinesi İçin Öncü Deneyler

Temel teori anlaşılmış olsa da pratik bir renkli fotoğraf yöntemi hala bulunamamıştı. Bazı deneyciler, ana renklerin karıştırılmasına dayanmayan doğrudan bir renk çoğaltma yöntemi fikrini takip ettiler. Bununla birlikte gereken aşırı uzun pozlama süreleri, sürecin bilimsel bir meraktan ileri gidemeyeceği anlamına geliyordu. Renkli fotoğrafçılığın geleceği, ışığın ana renklerini karıştırmaya dayanan üç renkli süreçlerde yatıyordu.

Maxwell'in 1861'deki gösteriminden kısa bir süre sonra, bir Fransız olan Louis Ducos Du Hauron ilk renkli fotoğraf makinesi ve günümüzdeki renk işlemlerinin de temeli olan bir yöntem buldu. Renkli ışığı karıştırmak yerine renkli pigmentleri birleştirerek renkli fotoğraflar oluşturma yöntemini kullanıyordu. Du Hauron'un süreci hala kırmızı, yeşil ve mavi filtrelerden alınan üç siyah beyaz negatif gerektiriyordu. Bu negatifler, üst üste bindirildiğinde renkli bir fotoğraf vermek üzere birleştirilen, ayrı ayrı boyanmış üç pozitif görüntü oluşturmak için kullanıldı.

Kromogramın İcadı! – İlk Renkli Fotoğraf Makinesi Fakat Biraz Pahalı...

İlk renkli fotoğraf makinesi için büyük adım kromogramın icadı ile geldi. Amerikalı fotoğrafçı ve mucit Frederic Ives, renkli filtrelerden alınan üç renk ayırma negatifine dayanan bir sistem tasarladı. Bu negatiflerden, Kromskop adı verilen özel bir görüntüleyiciye yerleştirilen pozitif saydamlar yapıldı. 

Kromskop'taki aynalar, görüntüleri üç asetatın üzerine bindirdi ve ikinci bir filtre seti renkleri geri yükledi. Elde edilen görüntülerin bilindiği gibi kromogramlar etkiliydi ancak aşırı derecede pahalıydı ve Ives'in sistemi nihayetinde başarılı olamayacak kadar karmaşıktı. Yine de önemli bir yol açmıştı.

Dünyada ilk renkli fotoğraf örnekleri için verilen bu çaba en nihayetinde otokrom’a dönüştü ve başarı da bununla birlikte gelmeye başladı. Otokrom; 20. yüzyılın başlarında, 1890'lardan beri renkli fotoğraf deneyleri yapan iki Fransız kardeş, Auguste ve Louis Lumière tarafından icat edildi.

Otokrom plakaların kullanımı basitti. Özel bir aparata ihtiyaç duymuyordu ve fotoğrafçılar mevcut makinelerini kullanabildiler. Bununla birlikte, pozlama süreleri uzundu. Parlak güneş ışığında bile en az bir saniyelik bir pozlama gerekliydi ve bulutlu havalarda bu süre 10 saniyeye veya daha fazlasına çıkarılabilirdi. İyi aydınlatılmış bir stüdyoda bile, portreler 30 saniyeye kadar pozlama gerektiriyordu.

Arayış Agfacolor Filmlerle Sona Erdi!

Son olarak 20. yüzyılın başlarında Kodakrom ve ortalarına doğru ise Agfacolor filmler piyasaya çıktı. Özellikle Agfacolor filmler işlenmesinin kolaylığıyla renkli fotoğraf makinesi için bir dönüm noktasıydı. Fotoğrafın icadından neredeyse 100 yıl sonra nihayet arayışın sona erdiğinden bahsetmek mümkün hale gelmişti.

Türkiye’de İlk Renkli Fotoğraf – Renkli Fotoğraf Makinesi Türkiye’ye Ne Zaman Geldi?

Söz konusu ülkemiz olduğunda ise sürecin biraz daha geriden geldiğini tahmin etmek zor olmasa gerektir. Renkli fotoğraf makinesi Türkiye’ye Foto Paris stüdyoları aracılığıyla 1970’li yıllarda anca gelebildi. 2013 yılında hayatını kaybeden Osep Minasoğlu Türkiye’de ilk renkli fotoğraf örneklerini çeken kişiydi.

Türk fotoğrafçılığının öncü isimlerinden biri olan Minasoğlu Türkiye’de ilk renkli fotoğraf makinesi dışında ilk baskı makinesi ve dia pozitifleri de getiren isimdi.

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30