Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Analog Fotoğrafçılık Nedir?

Fotoğrafçılık Tarihinin Başlangıcına Bakalım!

Analog fotoğrafçılık, fotoğrafçılık tarihinin başlangıcı olarak kabul edilir. Kesinlikle dijital fotoğrafçılık değildir. Dijital fotoğraf makinenizle çektiğiniz fotoğrafları hemen görme imkânınız vardır. Fakat analog fotoğraf çekiminde, çektiğiniz fotoğrafları banyoya vermeden görmeniz mümkün değildir.

Analog fotoğrafçılık yapabilmeniz için bir makine edinmeniz gerekiyor. Analog fotoğraf çekmek için en önemli unsurlardan biri bu makinelerin film ile çalışmasıdır. Bu fotoğraf filmleri, makinenin lensleri açıldığı sırada makinenin içine giren ışığı ve çeşitli dalgaları kaydetmeye yarıyor. Bir makine edindikten sonra analog fotoğraf çekim tekniklerini bilmeniz gerekir. Peki bu analog fotoğraf çekim teknikleri nelerdir?

1.Kamera Seçimi

Analog fotoğraf çekimi yapan makineler dijital makinelere göre daha uygun fiyatlıdır. Ulaşılması kolay olan bu makineler daha uzun ömürlü ve dayanıklıdırlar. Ayrıca bu makineleri alırken hepsinin farklı film formatları olduğunu unutmayın.

2.Film Takma

Film makarasını yuvasına yerleştirdikten sonra dişlilerin arasına filmin ucunu sıkıştırmanız ve sarma kolunu kullanarak filmi ileriye doğru sarmanız gerekiyor. Siz filmi ileri sardıkça geri sarma kolu ok yönünün tersine dönecektir. Eğer dönmüyorsa filminiz takılı değildir. Bu da analog fotoğraf çekimi için en önemli şeydir.

3.ISO Ayarı

Analog fotoğraf çekim teknikleri arasında en önemlisi doğru İSO ayarı yapmaktır. Çünkü program modları bu değere göre çalışır. Analog çekim yaparken yüksek İSO değerlerine sahip olan filmler daha hızlı fotoğraf çekme imkânı sunar. Eğer analog çekim yaparken hareketli objeleri net çekmek istiyorsanız İSO değeri yüksek filmleri seçmelisiniz.

4.Netleme

Analog çekim yaparken istediğiniz şeyleri fotoğraflayabilmeniz için bazı ayarlamalar yapmanız gerekir. Bunlardan biri de netlemedir. Analog fotoğraflar çekerken bazı makinelerde netleme otomatik yapılırken, manuel makinelerde ise objektif üzerindeki netleme halkası yardımı ile yapılır.

5.Pozometre

Analog fotoğraf çekim tekniklerini uygularken ışığın parlaklığını pozometre yardımıyla ölçeriz. Bu yüzden analog fotoğraf çekimi yaparken diyafram ve enstantane ayarlarını girmeniz gerekir. Analog fotoğraflarda ışığın parlaklığı yansıdığı yüzeye göre değişiklik gösterdiği için, her değişik kadraj için pozometre kontrol edilmelidir.

6.Film Sarma Kolu

Analog fotoğraf çekimi yapmak için manuel makinelerde filmi ileriye sararak makineyi çekim için kurmanız gerekir. Analog fotoğraf çekmek istiyorsanız bu kolu kurmadan çekim yapamazsınız. Kolu kurmadan çekim yapmaya çalışırsanız fotoğraf makinenizi de bozma ihtimaliniz yüksek olur.


7.Makinenin Film Kapağı

Analog fotoğraf çekim teknikleri arasında en önemlilerden biri de makinenin film kapağıdır. Bu kapağı makineye film takılıyken kesinlikle karanlık ortam haricinde açmamalısınız. Çünkü film en ufak ışığa duyarlıdır. Bu da filminizin yanmasına sebep olur.

8.Filmi Makineden Çıkarmak

Filmi makineden çıkarmak analog çekim tekniği açısından oldukça önemlidir. Filmi çıkarmadan önce mutlaka filmi, film makarasına geri sarmanız gerekir. Böylelikle makinenin kapağını açtığınızda film makarasında olup, ışıktan etkilenmeyecektir. Bu şekilde yaparsanız filmleriniz yanmamış olur.

 

9.Film Banyosu

Film banyosu analog fotoğraf çekim teknikleri arasından en önemlileridir. Analog çekim sırasında kullandığınız filmin türü banyo sırasında oldukça önemlidir. Çoğu işyeri filmlerin özelliklerini bilmeden yıkama işlemi yapmaktadır. Bu yüzden filmlerinizi banyoya verirken mutlaka özelliklerini belirtmelisiniz.

Sizler de analog çekim tekniği ile hoşunuza giden bir makine alarak analog fotoğrafçılık yapabilirsiniz. Analog fotoğrafçılık hakkında detaylı bilgi almak, tekniğinizi geliştirerek daha iyi fotoğraflar çekmek, hayata daha gerçekçi gözlerle bakmak isterseniz eğitiminizi de alabilirsiniz. 

[widget-44]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30