Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Düşük Işıkta Fotoğraf Çekimi Nasıl Yapılır?

Düşük Işıkta Fotoğraf Çekmek İçin Nelere İhtiyacınız Var?

Düşük ışıkta fotoğraf çekmek, fotoğrafçıları en çok zorlayan çekim tekniklerinden biri olmuştur. Düşük ışık fotoğrafçılığı, güneş battıktan sonraki süreçte yapıldığı için fotoğrafçının yeteneğine ve bilgisine dayanan bir teknik olarak dikkat çekmektedir. Akşam ve gece çekimleri olarak da özetleyebileceğimiz düşük ışık fotoğrafçılığı, gündüz çekimlerine nazaran daha etkileyici olmaktadır. Bunun nedeni yıldızların, ayın, şehrin, arabaların ve mekanların oluşturduğu ışıklardır.

Düşük ışık fotoğrafçılığında başarılı olmak için bu çekim tekniğinin özelliklerini bilmeli ve doğru makine seçmelisiniz. Düşük ışıkta fotoğraf çekimi nasıl yapılır ve düşük ışıkta fotoğraf çekmek için nelere dikkat edilir diyorsanız, sizlere önerilerimiz:

Başarılı düşük açılı fotoğraflar için tripod tercih edin!

Akşam ve gece çekimleri yapmak, manzara fotoğrafları çekmek istiyorsanız tripod kullanmanız gerekecektir. F/8 gibi orta dereceli bir diyafram ayarı seçtikten sonra kameranızı tripoda oturarak perde hızını kameraya bırakabilirsiniz. Güneş battıktan sonra ve gökyüzünün mavi olduğu saatler çekim yapmak için en ideal zamanlardır. Gökyüzünü ve manzaraları bu tarz bir ışıkta fotoğraflayabilirsiniz. Düşük ışıkta fotoğraf çekmek görüldüğü gibi her zaman zor olmamaktadır.

 

[widget-8]

Geniş Açılı Lenslerle Çekim – Düşük Işıkta Geniş Açıya Güvenin!

Düşük ışıkta çekim yaparken diyafram açıklığı f/2.8 ya da f/1.4 gibi düşük değerlere kadar inebilen lensler tercih edilebilir. Düşük ışıkta fotoğraf çekmek isteyenler bu lensleri kullanarak sığ alan derinliği verirler ve görece düşük perde hızlarında (1/60 saniye gibi) etkili çekimler yapılabilmesine olanak sağlarlar. Bahsedilen lensleri kullanarak çekim yapıldığında kamera sarsıntısını engellemek için tripod kullanılmalıdır. Düşük ışıkta fotoğraf çekimi değerlerinde kaliteli sonuçlar almak için hızlı lensleri kesinlikle kullanmalısınız.

Doğru pozlama teknikleri ile doğru çekimler!

Düşük ışıkta fotoğraf çekmek için kamerayı otomatik moda ayarlarsanız, kamera üç değişkeni de kendiliğinden belirleyecektir. Ancak iyi bir düşük ışıkta çekim için otomatik moddan daha iyisine ihtiyacınız vardır. Düşük ışıktan daha fazla yararlanarak fotoğraflarınıza aydınlık katabilirsiniz. Düşük ışıkta fotoğraf çekmek için doğru bir pozlama ayarı yakalamanız gerekir. Böylece fotoğrafın çok parlak ya da karanlık çıkmasının önüne geçebilirsiniz. Düşük ışıkta çekim için pozlama ayarını sağlayacak 3 yol deneyebilirsiniz:

  • Diyafram
  • Perde hızı
  • Iso

Düşük ışıkta fotoğraf çekmek için bu yolları deneyerek doğru pozlamayı yakalayabilirsiniz. Bu yöntemleri kullanırken de fotoğraf makinenizin pozometresini kullanabilirsiniz. Modları kullanmayı bilmiyorsanız fotoğrafçılık kursu eğitmenlerinden destek alabilirsiniz.

Yüksek ISO’lu fotoğraflar ile istediğiniz gibi fotoğraflar çekin!

Düşük ışıkta fotoğraf çekimi sadece gece olmuyor elbette. Kapalı mekanlar da ve flaş kullanılamayan durumlarda da fotoğraf çekmek gerekebiliyor. Bu durumda yüksek ISO ayarı yapmak fotoğrafın daha iyi çıkmasını sağlayabiliyor. Çünkü daha yüksek perde hızları fotoğrafın keskin çıkmasını sağlıyor. Ancak ISO’yu çok yükseltmek de grenli fotoğraf elde etmenize neden olabilir.

Fotoğrafınızı bilgisayarda gördüğünüzde pikseller size ufak bir sürpriz yapabilir. Sürprizlerle karşılaştığınızda ne yapacağınızı öğrenmek için fotoğrafçılık eğitimi almanız önerilebilir. Düşük ışıkta fotoğraf çekmek için ihtiyaç duyacağınız bilgileri eğitmenlerinizden alabilirsiniz. Düşük ışıkta çekim uygulamalarını derslerde yaparak daha iyi öğrenmek ve kendinizi geliştirmek elinizde olabilir. Gece fotoğraf çekimi tekniklerini de dersler sırasında öğrenebilirsiniz.

Düşük ışıkta kullanılabilecek fotoğraf makineleri hayat kurtarıcı!

Düşük ışıkta fotoğraf çekmek için kullanılan fotoğraf makineleri genellikle ISO değeri yüksek olan makinelerdir. Fotoğraf makinesi seçen gece fotoğrafçıları yüksek ISO değerlerine önem vermektedirler. Ayrıca büyük sensörlü kameralar, küçük sensörlü kompakt kameralara oranla, daha iyi yüksek ISO hassasiyeti vermektedir.

Siz de düşük ışıkta fotoğraf çekmeye merak saldıysanız yeni nesil full-frame DSLR kameraların sunduğu yüksek ISO performansından yararlanabilirsiniz. Hem fotoğrafçı olarak niteliklerinizi hem de makinenizin sınırlarını zorlayarak harika kareler yakalarsınız. Fotoğrafçılık dersi de alarak eğitmeninizle birlikte uygulama çalışmaları yapabilirsiniz.

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30