Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Görüntü Sabitleme Nasıl Yapılır? Lenste Mi Gövdede Mi?

Sarsıntı Engelleyici Teknoloji!

Titreşim azaltma veya görüntü sabitleme fotoğrafçılıkta sıkça karşılaşılan bir terimdir. Görüntü sabitleme, kameranın görüntüsünde rüzgâr, yürüme vb. durumlarda oluşan sarsıntıları engellemek amacıyla geliştirilmiş bir teknolojidir. Görüntü sabitleme yöntemi, fotoğrafları bulanık çekme ihtimalini en aza indirmek için kullanılır. Titreşim azaltma yöntemi ise kameranın elle tutularak kullandığında fotoğraflarda oluşan hareketlilik ile titreşim olmasını engelleyen bir yöntemdir.

Düşük perde hızlarında elde fotoğraf çekerken elimizi titretmeden fotoğraf çekmek oldukça zordur. Fotoğraflarınızda titreşimden dolayı görsel olarak bozulma yaşamak istemiyorsanız titreşim azaltma veya görüntü sabitleme yöntemini kullanmalısınız. Şimdi sizlere görüntü sabitleme ve titreşim azaltma sistemlerinin neler olduğunu detaylarıyla anlatmaya çalışacağız.

[widget-8]

Görüntü Sabitleme veya Titreşim Azaltma Mümkün Mü? Nelere İhtiyacınız Var?

Fotoğrafçılıkta sıkça karşılaşılan bu kavram, görüntü sabitleme veya titreşim azaltma, lenste mi gövdede mi sorusunu akıllara getiriyor. Bu durum Nikon markası için titreşim azaltma, Canon markası içinde görüntü sabitleme olarak kullanılıyor. Aslında görüntü sabitleme yöntemi veya titreşim azaltma yöntemini Nikon ve Canon gövde içinde değilde lens içinde kullanmayı tercih ederek bu konuya en güzel açıklamayı getiriyor.

Nikon markası için VR titreşim azaltma sistemi, Canon içinde IS görüntü sabitleme sistemi ayrı olarak adlandırılsa da temel olarak ikisinde işlevi aynıdır. Bunu bir bütün olarak düşünüp titreşim azaltma veya görüntü sabitlemeye genel olarak VR sistemi denilmesi daha doğru olur. Canon IS görüntü sabitleme sistemi, çekim yaparken fotoğraf makinesinin titremesine karşı koruma sağlayan eğim ve sapma özelliği sunar. Bu özellikler ile yüksek performansta çekim yaparak daha kaliteli bir görsel elde etmenizi sağlar.

Nikon’un kullandığı VR titreşim azaltma sistemi ise, kamera sallamasını tespit eden açısal hız sensörüyle yatay ve düşeydeki hareketleri kontrol etmenizi sağlıyor. Yani bu sensörler her 1/1000 sn açısal hızı ölçüp, sonuçları lensin içinde yer alan bir mikro işlemciye gönderiyor. Mikro işlemci açısal hız sensörlerinden gelen veriyi kullanarak VR titreşim azaltma sistemi ile kameranızın ne kadar hareket ettirilmesi gerektiğini söylüyor.

Titreşim Azaltmanın Fotoğraflar Üzerindeki Etkisi Nedir?

VR titreşim azaltma sistemi veya IS görüntü sabitleme sistemin aynı yöntem olduğunu anlattığımıza göre fotoğraflardaki etkisine değinebiliriz. VR titreşim azaltma sistemi fotoğraflarda oluşan bulanıklığın önüne geçebilmek için kullanılan bir teknolojidir. Tüm VR titreşim azaltma sistemleri netleme için deklanşöre basıldığı anda devreye girer. Deklanşöre hafif basıldığında ve kadraj değiştirildiğinde sistem bunu algılar ve bu hareketi titreşimden ayırabilir.

Toparlamak gerekirse VR titreşim azaltma veya IS görüntü sabitleme sisteminin aynı işlevi gördüğünü bilmelisiniz. Fotoğraflarınızda görsel bozulma veya bulanıklık yaşamamak için bu yöntemlerden faydalanmalısınız. Ayrıca elle yapılan çekimlerde titreşimi en aza indirmek için VR titreşim azaltma sistemi yani IS görüntü sabitleme sistemini kullanmalısınız. Böylelikle bu yöntemlerin fotoğraflarınızdaki etkisini daha iyi anlamış olursunuz.

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30