Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Manzara Fotoğraflarında Manuel ve Otomatik Odaklama

Manzara Fotoğrafları İçin Hangi Odaklamayı Seçmeliyiz?

Fotoğraflarda odaklama, çekilecek konunun net bir şekilde ortaya çıkmasını sağlamak için yapılır. Özellikle manzara fotoğraflarında odaklamaya daha çok dikkat edilir. Netliğin ve keskinliğin ön planda olması gerekir. Bunun için manzara fotoğrafçılığında odak noktası her zaman konu olmalıdır. Manzara fotoğrafçılığına yeni başlayanların odaklama yapmayı öğrenmesi gerekir.

Manzara fotoğraflarının temel mantığı istenilen görüntüyü olduğu netlik ve keskinlikle elde edebilmektir. Bu görüntüleri yakalayabilmeniz için manzara fotoğraflarında odaklama yapmak ve bunu doğru çekim tekniği ile gerçekleştirmeniz gerekir. Çekim yapacağınız manzaralar için otomatik ve manuel odaklama arasında kalıp kafa karışıklığı yaşıyor olabilirsiniz. Size çekim yapacağınız görüntülere göre hangi odaklamayı yapmanız gerektiğini anlatacağız.

Manzara Fotoğrafı İçin Manuel Odaklama

Manzara çekiminde otomatik odaklama veya manuel odaklama, çekim esnasındaki şartlara, açı ve kadraj kararınıza göre belirlenmelidir. Manzara fotoğraflarında tek bir noktaya odaklanacağınız için aslında otomatik ve manuel modların hepsi aynı sonucu verir. Aralarındaki tek fark manuel netlemenin daha hassas yapılması gerektiğidir. Eğer manzara çekiminde manuel odaklama yapmada iyi değilseniz fotoğraflardan kötü sonuç almanız çok yüksektir. Ayrıca manzara çekiminde manuel odaklama genellikle DSLR’nin vizöründen ya da elde çekim ile yapılır.

Manzara Fotoğrafı İçin Otomatik Odaklama

Manzara çekiminde otomatik odaklama yapmak her zaman daha hızlı ve kullanışlı olan bir yöntemdir. Manzara çekimlerinde netlemeyi otomatik yaptığınızda çok iyi çalıştığını ve iyi sonuçlar verdiğini görmeniz mümkündür. Özellikle manzara, gündüz fotoğrafları ve gün batımı fotoğrafları çekimlerinde oldukça başarılı sonuçlar almanızı sağlar.

Manuel ve Otomatik Odaklama

Eğer manzara çekiminde manuel odaklamayı tercih ediyorsanız fotoğraf makinenizin canlı izleme modunu açmalı ve ekranda sahneye %100 oranında dijital yakınlaşma yapmalısınız. Maksimum keskinlik elde edene kadar netleme halkasını yavaşça sağa sola çevirmelisiniz.

Eğer manzara çekiminde otomatik odaklamayı tercih ediyorsanız fotoğraf makinenizin netleme ayarlarından ‘’Tek Noktalı AF’’ modunu seçmelisiniz. Bu şekilde yapılan netleme ile istediğiniz görüntüleri elde edebilirsiniz.

Manzara Fotoğraflarını Otomatik ve Manuel Odaklamayla Tarzınıza Göre Çekin

 Manzara fotoğraflarında odaklama yapmak, her şeyden önce kaliteli bir fotoğraf çekmek için en önemli olan etkenlerden biridir. Manzara çekimlerinde netleme yaparak çektiğiniz karelerin ister otomatik ister manuel netleme olsun farkını kolayca ortaya koyarsınız. Siz de manzaralar için otomatik ve manuel odaklama arasında kalıyorsanız, fotoğrafçılık tekniğinizi geliştirecek olan odaklamayı tercih etmelisiniz.

Manzara fotoğraflarında doğru odaklama yapmak, doğrudan çektiğiniz fotoğrafı etkileyeceği için çok önemlidir.  Yukarıda belirttiğimiz gibi manzara çekiminde manuel odaklama yaparak istediğiniz sonuçları alamayabilirsiniz. Bunun yerine manzara çekiminde otomatik odaklama kullanarak fotoğraflarınız daha kaliteli çekmiş olursunuz. Eğer fotoğrafçılıkta kendinizi geliştirmek istiyorsanız daha zor olmasına rağmen manuel odaklamayı seçmelisiniz.

Ünlü Fotoğrafçılar, %100 Öğrenme Garantisi, MEB Onaylı Sertifika
Avrupa standartlarında uygulamalı eğitimler, keyifli geziler ve unutulmaz dostluklarla dolu bir serüven için, Türkiye’nin en çok tercih edilen fotoğrafçılık kursu Fotolife Akademi ile tanışın!

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30