Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Pan Tekniğinde Ustalaşmak İçin 6 İpucu

Hareketli Anlara Pan Tekniği İle Hakim Oluyoruz!

Pan tekniğinde ustalaşmak isteyenler için vereceğimiz önerilerden önce pan tekniği nedir ve nasıl yapılır, biraz özetleyelim. Pan tekniği, hareket eden objenin fotoğraf makinesi ile birlikte takip edilmesi ve bu süreçte düşük enstantane ile fotoğrafının çekilmesidir. Yani arka planın bulanık, ön planın hareket halinde olduğu fotoğraflardır. Pan tekniğinin kullanım amacı anın hareketini ve hızını vurgulamaktır.

Kolay bir fotoğraf tekniği olmasa da bol uygulama yaptıkça daha iyi öğreneceğiniz pan tekniğinde ustalaşana kadar fotoğraf çekmenizi öneririz. Bunun dışında, fotoğrafçıların pan tekniği nasıl yapılır ve nelere dikkat edilir sorularına verdiği cevapları merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin…

1.Makinenizi enstantane öncelikli moda ayarlayın.

Pan tekniği nasıl yapılır sorunuza makine ayarlarından başlayarak cevap verelim. Pan tekniği ile fotoğraf çekmek istiyorsanız ilk olarak makinenizi enstantane öncelikli moda ayarlayın. Pan tekniği, perde hızının doğru seçilmesine bağlı olduğu için diyafram ve ISO değerleri burada önemli rol oynamamaktadır. Enstantaneyi seçtiğinizde makineniz otomatik olarak diyafram ve ISO değerlerini belirleyecektir. Enstantane öncelikli mod; Canon için TV, Nikon ve diğer makineler için S ile gösterilir.

2.Perde hızınızı düşürün.

Fotoğrafta hareket hissini yaratmak için yüksek enstantane değeri kullanırsanız hata edersiniz. Bu nedenle perde hızını 1/30 saniye olacak şekilde belirleyin. Ayrıca nesnenizle beraber kameranızı da yere paralel olarak hareket ettirin. Arka planı bulanık hale getirmek için örtücüyü bir süre açık tutmanız gerekecek. Birkaç deneme yaptıktan sonra perde hızı 1/30 saniye ila 1/125 arasında bir değer olacak şekilde belirleyin. Eğer çekim hızınız düşük ya da yüksek çıkarsa enstantane değerinizi değiştirerek doğru anı bulabilirsiniz.

3.Tripod kullanın.

Pan tekniği ile fotoğraf çekmek için tripoda da ihtiyacınız var. Düşük enstantane ile çektiğiniz fotoğraflarda bulanık bir görüntü elde edeceğiniz için yapmanız gereken fotoğraf makinenizi tripoda yerleştirmektir. Pan tekniğinde konunuzu takip etmeniz gerekeceğinden sarsıntıya bağlı noise durumu ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla tek ayak ya da üçayak kullanmak pan tekniğini daha iyi uygulamanızı sağlayacaktır.

4.Odak noktanızı belirleyin.

Pan tekniği nasıl uygulanır sorusunun cevabını vermeye devam edersek; dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan birinin konunuzu çerçeveye almak olduğunu söyleyebiliriz. Bunun için 2 yol kullanabilirsiniz. Otomatik odaklama yaparak sürekli çekim modunu (Nikon için AF-Ci Canon için AI Servo) kullanabilirsiniz. Dilerseniz manuel odaklama ile çekim başlamadan önce konunun geleceği noktaya odaklama yapın ve manuel moda geçin. Kameranızı sürekli çekim moduna alırsanız deklanşöre basılı tuttuğunuz sürece çekim yapabilirsiniz.

5.Doğru yerde durun.

Pan tekniği ile fotoğraf çekmek için doğru yerde durmanız da şart. Konunuza çok yakın durursanız lensin minimum odaklama mesafesinden kaynaklanabilecek odaklama hataları ortaya çıkabilir ya da konuyu çerçeveye sığdıramayabilirsiniz. Arka planda renk karşıtlıkları varsa fotoğraflarınız daha keskin görünebilir. Aynı zamanda fotoğraflarınıza daha canlı bir görüntü katmış olursunuz.

6.Konu ile beraber hareket edin.

Pan tekniği nasıl yapılır diyenler için son olarak dikkat edilmesi gereken bir husustan bahsedelim. İyi bir pan fotoğrafı istiyorsanız konu ile birlikte hareket etmelisiniz. Hareketli nesneyi hareketi boyunca izlediğinizde keskin fotoğraflar çekersiniz. Tripod ya da monopod kullanarak makine titremesini de minimuma indirebilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken şey; kamera hızınızın konunuz odak noktası oluşturduğunuz alandan geçerken sahip olduğu hızla uyuşmasıdır. Yani konuya ne geç kalın ne de ondan önde gidin.

Pan tekniği nedir, pan tekniği nasıl yapılır sorularınıza cevap vermeye çalıştık. Pan tekniğinde ustalaşmak için pratik beceri kazanmalı ve sürekli deneme yapmalısınız. Fotoğrafçılıkta en zor olan hareketli nesnelerin fotoğraflarını çekmektir. Pan tekniğinde uzmanlaşmak istiyorsanız biraz sabırlı olmanız gerekecek.

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30