Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Sualtı Fotoğrafçılığı İçin 7 İpucu

Sualtı Çekim Taktikleri – Sualtı Çekim Ayarları

Sualtı fotoğrafçılığı zor bir çekim tekniği olsa da günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte oldukça kolaylaşmıştır. Ancak geliştirilen ekipmanlar elbette bir miktar pahalıdır. Sualtı fotoğrafçılığı alanında profesyonelleşmek isteyenlerin ekipman satın alırken bütçelerini geniş tutmaları gerekir.

Sualtı fotoğrafçılığı ekipman pahalılığı dezavantajının dışında oldukça eğlencelidir. Gizemli bir dünyayı keşfe çıkan fotoğrafçılar etkileyici karelere imzalarını atarlar. Eğer siz de sualtı fotoğraf çekimi yapmak istiyorsanız sayfamızdaki ipuçları ve çekim taktikleri işinize yarayacak. Sualtı fotoğraflarının nasıl çekileceği üzerine önerilerimiz:

Sualtı fotoğrafı nasıl çekilir sorusundan sonra akla ilk gelen sorulardan biri de hangi ayarların kullanılacağıdır. Sualtı çekimi yaparken mümkün olan en düşük ISO değerinin seçilmesi gerekir. Hareketi dondurmak için 1/125 – 1/500s’lik bir perde hızına ihtiyaç vardır. Ön plandaki nesneleri ve arka planı keskin hale getirmek için de küçük bir diyafram (f/11- f/20) kullanılmalıdır. Aynı zamanda sualtı için RAW modunda çekim yapmak avantajlı olacaktır.

1.İlk olarak havuzda deneme yapın.

Sualtı fotoğraf çekimi için öncelikle ufak denemeler yapın. Denize ve okyanusa açılmadan önce havuzda çekim yaparak kendinizi hazırlayın. Satın alacağınız su geçirmeyen plastik kutular ile yarı profesyonel ve DSLR fotoğraf makineleri ile objektiflerinizi suya karşı koruyabilirsiniz. Polarize filtrelerle de parlamaları engellersiniz. Her fotoğrafçılık dalında olduğu gibi sualtı fotoğrafı çekmek için de bol bol alıştırma yapmak gerekiyor.

2.Anı yakalamayı öğrenin.

Sualtı fotoğrafı nasıl çekilir diyenler öncelikle hızlarını artırmalılar. Sualtı fotoğrafı çekmek için anı yakalamayı öğrenmeleri gereken sualtı fotoğrafçılarının grensiz bir görüntü elde etmek için düşük bir ISO ve en az 1/250 saniyelik bir perde hızı kullanmaları avantajlı olacaktır. Sualtı fotoğrafçılığı için destekleyici ekipmanlarla da işinizi kolaylaştırabilirsiniz, biraz çaba yeterli. Etkileyici sualtı fotoğrafı çekmek için anı yakalamak ve yaratıcı çekim teknikleri kullanmak oldukça önemli.

3.Bölünmüş fotoğraflar çekin.

Sualtı fotoğrafçılığı teknikleri başlarda zor gelebilir. Bu durumu kolaylaştırmak için su üstü ve sualtı fotoğrafları çekerek bunları birleştirme yoluna gidebilirsiniz. Makinenin yarısını suda yarısını dışarıda bırakarak yapacağınız çekimlerde en büyük teknik zorluk, görüntünün yüzey üzerindeki pozlama değerinin genellikle yüzey altındaki pozlama değerinden farklı oluşu olacak. Bu sorunu telafi etmek için tasarlanmış özel bölünmüş diyopter filtreleri kullanabilirsiniz. Böylece sualtı fotoğrafı çekmek daha kolay olur.

4.Sabit durun.

Sualtı fotoğraf çekimi için sabit durmak çok önemli. Ancak bir kamerayı sualtında sabit tutmak elbette çok zor olacak. Sualtı fotoğrafı çekmek için şnorkel kullanabilirsiniz elbette. Kameranızı elde tutacaksanız da mutlaka bir kayadan ya da arkadaşınızdan destek alın. Sualtı fotoğrafçılığı tek başına yapmanın zor olduğu fotoğrafçılık dallarından biridir.

5.Özel ışık kullanın.

Sualtı fotoğrafı nasıl çekilir diye düşünenlerin bu çekim türüne özgü ışık sistemlerini edinmeleri gerekecektir. Storbe olarak adlandırılan özel sualtı flaşları sayesinde fotoğraf çekmek kolaylaşacaktır. Geleneksel flaşlar sualtı fotoğrafları için uygun olmadığından kullanılması sağlıklı olmayacaktır. Başarılı sualtı çekimleri için bu tür çekimler için ideal olan flaşları kullanmak gerekir.

6.Detay çekimi yapın.

Sualtı fotoğrafçılığı aslında bir detay fotoğrafçılığıdır. Sualtı fotoğraf çekimi sırasında makro fotoğrafçılık, çarpıcı görüntüler elde etmek için sık sık kullanılır. Makro lens kullanılarak muhteşem kareler yakalanır. Detay çekimi yaparken de RAW formatı tercih edilerek renk düzenlemeleri sonraki adımlarda daha rahat yapılabilir.

7.Renkleri koruyun.

Sualtı fotoğrafı çekmek için yaşadığınız zorluklar yetmezmiş gibi bir de renk kayıpları ile karşılaşacaksınız. Amatör fotoğrafçıysanız genelde bu renk kayıplarını göz ardı edebilirsiniz ancak fotoğraf hatalarının önüne geçebilmeniz de profesyonelleşmeniz açısından oldukça önemlidir. Sualtı çekim yaparken uygun flaşlarla renk kayıplarının önüne geçebilirsiniz. Sualtı fotoğrafları böylece daha iyi görünür.

Sualtı fotoğrafçılığı önerilerimiz arasında ekipman kullanımları da yer alacak. Sualtı fotoğraf çekimi sırasında kameranız için uygun sualtı ekipmanları ihtiyaçlarınızı karşılayacak. Derin ve karanlık sularda ise storbe flaş kullanmak gerekecek. Sualtı fotoğrafları için ayrıca makro ve geniş açılı lensleri tercih etmek avantajlı olacak.

Sualtı fotoğrafçılığı teknikleri ve uygulaması zor olan bir fotoğrafçılık dalı olabilir. Ancak öğrenildiğinde vazgeçilemeyecek bir alışkanlık haline gelebilir. Başarılı sualtı fotoğrafı çekmek için sıkı ve sık uygulama yapmak gerekebilir. Fotoğraf makinenizi yakından tanıyorsanız öğrenme süreci sizin için kısa olacaktır. Harika sualtı fotoğrafları çekmek sıradan bir iş haline gelecektir. Deneyin ve görün!

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30