- Konu Başlıkları
- Muhteşem Yıldırım Fotoğrafları Çekmenin Yöntemleri
- Yıldırım Fotoğrafı Çekmek İçin Kamera Ayarları Nasıl Olmalıdır?
- Manuel Mod
- ISO Ayarı
- Odaklama
- Diyafram
- Enstantane Hızı
- Seri Çekim Modu
- Yıldırım Fotoğrafı Çekimi İçin Yanınızda Olması Gerekenler
- Yıldırım Fotoğrafları Çekmek İçin Önce Güvenliğinizi Oluşturun!
Muhteşem Yıldırım Fotoğrafları Çekmenin Yöntemleri
Muhteşem yıldırım fotoğrafları birçok yerde karşınıza çıkmıştır ve yıldırım fotoğrafı nasıl çekilir diye merak etmiş olabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere yıldırım fotoğrafı nasıl çekilir, yıldırım fotoğrafı çekmek için kamera ayarları nasıl olmalıdır, nelere dikkat edilmelidir anlatacağız.
Öncelikle yıldırım fotoğrafları çekmek istiyorsanız her şeyden önce güvenli bir yerde olmalısınız. Sizi doğrudan tehlikeden koruyabilecek bir yapıda veya bir nesnenin altında olmanız gerekir. Sığınmak için kesinlikle ağaçların altında olmamalısınız. Yıldırım fotoğrafları çekmek için ağaçların en az 50 metre uzağında durmalısınız. Şimdi gelelim yıldırım fotoğrafı nasıl çekilir ve kamera ayarları nasıl olmalıdır sorunuzun cevabını vermeye.
[widget-8]
Yıldırım Fotoğrafı Çekmek İçin Kamera Ayarları Nasıl Olmalıdır?
Şimşek fotoğrafları çekmek için en önemli şey doğru kamera ayarlarının yapılmasıdır. Muhteşem yıldırım fotoğrafı çekmek için kamera ayarlarının nasıl olması gerektiğini aşağıda sıraladık.
Manuel Mod
Şimşek fotoğrafları çekmek için kameranızı manuel moda ayarlamalısınız. Olası bir fırtına çıkma durumunda karşılaşacağınız aydınlatma koşullarında eğer kameranız otomatik ayarda olursa iyi bir görüntü elde edemezsiniz. Yani yıldırım fotoğrafı çekimi sırasında, yıldırım çarpması sonucu gökyüzü aydınlanıp ışık değişeceğinden otomatik çekimler işinize yaramayacaktır.
ISO Ayarı
Kameranızdan yapacağınız ISO değeri yıldırım fotoğrafı çekmek için oldukça önemlidir. Yıldırım fotoğrafı çekmek için kamera ayarlarından ISO değerini 64 ile 200 arasında bir yerde olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Teknik kullanım olarak aynı sonucu vereceği için Nikon ve Canon fotoğraf makineleri içinde aynı ayarı yapabilirsiniz.
Odaklama
Yıldırım fotoğrafları çekmek için kameranızı manuel odaklamaya ayarlamalısınız. Geceleri çekim yapıyorsanız çoğu dijital kameralar otomatik olarak odak elde edemez. Bu sebeple şimşek fotoğrafları çekmek için manuel odaklama yapmalısınız. Böylece görüntüleriniz de herhangi bir bozulmayla karşılaşmazsınız.
Diyafram
Yıldırım fotoğrafı çekimi için ön planda bir şey yoksa f/5.6 diyafram ayarı ile başlayabilirsiniz. Eğer görüntünüz çok fazla pozlanmış duruyorsa f/8 diyafram açıklığına getirebilirsiniz. Şunu da belirtelim, eğer f/16 diyafram kadar küçük bir boyuta giriyorsanız kesinlikle ND filtresi kullanmalısınız. Bu sayede kameranıza giren ışık miktarını azaltmış olursunuz.
Enstantane Hızı
yıldırım fotoğrafı çekmek için kamera ayarları yaparken enstantane hızına oldukça dikkat etmelisiniz. Şimşek fotoğraflamak için düşük ışık koşullarına karşı uzun bir enstantane hızına ihtiyacınız olacaktır. Yani 20 ile 30 saniye arasındaki enstantane değeri size en iyi sonucu verecektir. Daha uzun veya daha kısa sürelerde de deneme yaparak çekim yapabilirsiniz. Ancak daha uzun süre yapılacak çekimlerde yıldırım zayıflayacaktır bunun içinde bulb modunu kullanabilirsiniz.
[widget-19]
Seri Çekim Modu
Yıldırım fotoğrafı çekmek için kamera ayarlarından olan seri çekim modu, şimşek fotoğraflamak için yaptığınız çekimlerde en az bir karede görüntü yakaladığınıza emin olabilmek için sürekli çekim yapar. Yıldırım çekimi öncesi birkaç deneme yapmanızda fayda vardır. Serim çekim modu ile istediğiniz fotoğrafı en az bir kez çekmiş olursunuz.
Yıldırım Fotoğrafı Çekimi İçin Yanınızda Olması Gerekenler
Yıldırım fotoğrafı çekimi için farklı tipte lenslere ihtiyacınız olacaktır. Farklı mesafelerde yıldırım fotoğrafı çekimi yapacaksanız zoom lens kullanabilirsiniz. Eğer daha geniş alanı içe alarak şimşek fotoğraflamak istiyorsanız geniş açılı lens kullanmalısınız. Geniş açı lens kullanarak gökyüzünün tamamını fotoğraflayabilirsiniz. Ayrıca şimşek fotoğrafları çekmek için kullandığınız lensler için yanınızda birkaç lens bezi bulundurmalısınız. Tek bir yağmur damlası bile görüntüyü bozabileceğinden lensinizi temiz tutmanız çok önemlidir.
Şimşek fotoğrafları çekmek için yanınızda bulundurmanız gerekenlerden biri de uzaktan kumandadır. Uzaktan kumanda kameraya dokunmadan çekim yapmanızı sağladığı için, kameranızın titremesine neden olmayacaktır. Bu da yıldırım fotoğrafı çekiminden güzel sonuçlar alabilmeniz için önemlidir. Tüm bunları dikkate aldığınızda şimşek fotoğrafları çekmek için çekimi kolaylaştırmış olursunuz.
Yıldırım Fotoğrafları Çekmek İçin Önce Güvenliğinizi Oluşturun!
Şimşek fotoğraflamak gece fotoğrafçılığının en zor alanlarından biridir. Tehlikeli ve dönüşü olmayacak durumlarla karşılaşmamanız için önce kendi güvenliğinizi oluşturmalısınız. Çıkan bir fırtına veya tehlikede asla açıkta kalmamalısınız. Yıldırım fotoğrafları çekmek için bulunduğunuz yerde kendinizi korumak için bir bina, nesne veya arabanın içini kullanmalısınız. Unutmayın yıldırım fotoğrafları çekmek çok çarpıcı görüntüler elde etmenizi sağlasa da hayatınızı riske atmaya değmezler.
Tüm detaylarıyla birlikte yıldırım fotoğrafı nasıl çekilir, yıldırım fotoğrafı çekmek için kamera ayarları nasıl olmalıdır anlatmaya çalıştık. Sizde artık şimşek fotoğraflamak için uygun bir zamanı ayarlayabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz gibi yıldırım fotoğrafları çekmek istiyorsanız ilk yapmanız gereken kendi güvenliğinizi oluşturmaktır.
[widget-7]