Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Kamera Çekim Modları: Diyafram ve Enstantane Öncelikli Modlar

Diyafram Öncelikli Mod Enstantane Öncelikli Moda Karşı!

Doğru pozlama yapmak için makinemizi hangi modda kullanacağımızı bilmemiz gerekir. Modern fotoğraf makineleri bizlere dört pozlama modu sunarlar. Bunlar: Otomatik, Manuel, Diyafram Öncelikli ve Enstantane Öncelikli modlardır. Bu modlar, fotoğrafçılıkta ne kadar deneyimli olduğunuza göre tercih edebileceğiniz çekim modlarıdır.

Tam otomatik modlar herhangi bir teknik bilgiye sahip olmayanlar için makinenin standart ayarlarının kullanılması için hazırlanmıştır. DSLR fotoğraf makineniz manzara, portre veya spor gibi bazı daha özel tam otomatik modlara sahiptir. Fotoğraf çekmeye yeni başladıysanız bu modları kullanabilirsiniz. Ancak makinenizin ayarlarını kendiniz yapmak isterseniz manuel modu tercih edebilirsiniz. Bunlar dışında yapacağınız çekim türüne göre diyafram ya da enstantane öncelikli modları kullanabilirsiniz. Bu modlar nedir ve aralarındaki farklar nelerdir diyorsanız yazımızı okumaya devam edin…

   

[widget-8]

Enstantane Öncelikli Mod Nedir, Ne İşe Yarar?

Enstantane öncelikli mod, DSLR fotoğraf makinelerinde yer alan ileri çekim modlarından biridir. Nikon DSLR fotoğraf makinelerinde shutter (enstantane) anlamına gelen “S” harfiyle ifade edilir. Enstantane, fotoğrafınızın çekilme süresini belirtmektedir. Otomatik pozlama modu olan enstantane hızını makineniz belirler ve pozlama yapabilmek için uygun değeri atar. Enstantane öncelikli mod özellikle yeni başlayanlar için oldukça kullanışlı bir moddur.

Enstantane öncelikli mod, deklanşöre bastığınız andan itibaren ışığın ne kadar süreyle sensöre düşeceğini belirler. Perde hızınız fazla olduğunda sensöre daha az düşecekken yavaş bir çekimde daha fazla ışık elde edebilirsiniz. Enstantane Öncelikli Mod, kamera kadranlarında genellikle “S” ya da “Tv” olarak görülmektedir. Sadece perde hızını (ISO) kullanabilecekseniz kameranız diyafram değerini enstantane hızına göre otomatik olarak atayacaktır.

Enstantane Öncelikli Mod Ne Zaman Seçilir?

Kamera çekim modları arasındaki enstantane öncelikli mod, çekim süresini kontrol etmek istediğinizde tercih etmeniz gereken bir moddur. Hareketi bulanıklaştırmak yani hareket hissini oluşturabilmek istediğinizde de enstantane öncelikli mod kullanabilirsiniz. Hızlı bir nesnenin fotoğrafını çekeceğinizde hareketi dondurmak için en ideal moddur.

Dere, akarsu, deniz gibi hareket halindeki nesneleri de daha saydam ve bulanık bir şekilde çekmek ya da pan tekniği uygulamak istiyorsanız enstantane öncelikli modu kullanabilirsiniz. Belgesel, aksiyon, spor ve doğa fotoğrafçılığında enstantane öncelikli mod tercih edilmektedir. Futbolcuları, yarışa çıkmış araçları, avının peşinde koşan bir aslanı, gösteri yapan jetleri fotoğraflamak için enstantane öncelikli modu seçmelisiniz.

Diyafram Öncelikli Mod Nedir, Ne İşe Yarar?

Diyafram öncelikli mod, diyaframı fotoğrafçının belirlediği ancak kameranın perde hızını ISO’ya göre otomatik ayarladığı pozlama modudur. ISO değeri değiştirilerek perde hızı kontrol edilebilmektedir. Fotoğraf makinesi, kamera içindeki pozlama ölçüm sistemini kullanarak doğru pozlama için deklanşör hızını ayarlamaktadır.

Diyafram öncelikli mod, Matris (Değerlendirmeli), Çoklu model, Ortalama, Merkez ağırlıklı, Kısmi, Vurgu önceliği ve Nokta (Spot) dahil olmak üzere fotoğraf makinesinin pozlama ölçüm modlarında sorunsuzca çalışmaktadır. Nikon, Sony, Fuji ve Panasonic gibi fotoğraf makinelerinde “A” harfiyle belirtilirken Canon’da “Av” harfleriyle belirtilir.

Diyafram Öncelikli Mod Ne Zaman Seçilir?

Kamera çekim modları arasındaki diyafram öncelikli mod, hızlı olması nedeniyle tercih edilir. Yani fotoğraf makinesinin enstantane hızı kararını hızla alarak anında diyafram değerinin değiştirilmesini sağlar. Sığ bir alan derinliği ya da geniş bir alan derinliği isteyen fotoğrafçılar, diyafram öncelikli modu istedikleri gibi kullanabilirler.

Diyafram öncelikli mod genellikle manzara çekimlerinde tercih edilir. Manzara fotoğrafçılığı alanında alan derinliği çok önemlidir. Yüksek netlik için diyafram açıklığını f/13 ya da f/16 olarak belirlemeniz ISO’yu ise 100 değerinde ayarlamanız gerekir. Manzara fotoğrafı çekerken pozlama telafisi de işinize yarayacaktır. Ayrıca akan bir suyu ya da gökyüzünde ilerleyen bulutları fotoğraflamak için diyafram öncelikli çekim modunda ND filtreler kullanarak 30 saniye kadar uzun pozlama çalışabilirsiniz.

Diyafram öncelikli mod portre çekimlerinde de sıklıkla kullanılır. Modelin gözlerine odaklanan kompozisyonlarda alan derinliği diyafram öncelikli mod sayesinde kusursuz olur. Makro çekimlerde ve gezi fotoğraflarında da odak noktası oluşturmak istediğiniz zaman diyafram öncelikli moda başvurarak nesnenizi ön plana alabilirsiniz.

Çekim Türünüze Göre Modunuzu Belirleyin!

DSLR fotoğraf makinelerinin fotoğrafçılara 4 mod sunduğunu söylemiştik. Fotoğraf çekmeye yeni başladıysanız otomatik modda makinenizin sizin için karar vermesini tercih edebilirsiniz. Ancak bu durumda kendinizi çok geliştiremeyeceğinizi bilin. Diyafram ve enstantane öncelikli modları ise yapacağınız çekim türüne göre yukarıda belirttiğimiz şekilde kullanabilirsiniz. Bütün ayarları kendim yapacağım diyorsanız da manuel modda işi fotoğrafçılık yeteneğinize bırakabilirsiniz.

Sürekli gelişen fotoğraf teknolojisi ile her şey otomatikleşse de siz sanatınızı konuşturmak için makinenizin ayarlarını iyi öğrenin. Her koşulda ve her konuda fotoğraf çekmeye alışkın olun. Yoksa kendinizi geliştiremezsiniz…

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30