Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Online Eğitim Nedir? Nasıl Yapılır?

Online Eğitimin Avantajları ve Dezavantajları

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte eğitimde de birçok değişiklik meydana geldi. Sanal eğitim, uzaktan eğitim, elektronik eğitim, virtual eğitim, çevrimiçi eğitim olarak da adlandırılan online eğitim bunlardan biri. 1990’lı yıllarda ortaya çıkan bilgisayar temelli eğitimler, okul ve eğitim kavramlarına farklı bir boyut kazandırdı. Öğretmenin ve öğrencinin aynı ortamda bulunmadığı bir eğitim sistemi yarattı. Öğrenciler bilgisayar yardımıyla derslerini istedikleri yerde ve zamanda takip edebilme avantajına kavuştular.

Peki nedir online eğitim? Normal eğitimden farkı ne? Online eğitimin avantajları neler? Yakından bakalım…

[widget-8]

Online Eğitim Nedir?

Özellikle son yıllarda üniversite eğitiminin ayrılmaz bir parçası olan online eğitim, Covid-19 pandemi koşullarında daha çok kullanılmaya başlandı. Tüm dünyadaki eğitim kurumları ve ülkemizde MEB’e bağlı tüm eğitim merkezleri online eğitim ile eğitim-öğretim sürecini devam ettirdiler. 

United States Distance Learning Association 2004 yılında uzaktan eğitimi şöyle tanımlıyor: "Uzaktan eğitim uydu, video, ses, grafik, bilgisayar, çoklu ortam teknolojisi gibi araçların yardımıyla, eğitimin uzaktaki öğrencilere ulaştırılmasıdır. Yani online eğitim, eğitmenin ve öğrencinin aynı ortamda olmadığı, elektronik araç ve materyallerle ders anlatılan bir sistemdir.

Online eğitim, derslerin sanal ortamda, görüntülü ve sesli olarak işlendiği, istenildiği zaman tekrar izlenebilecek, teknolojik eğitim yöntemidir. Bu yöntemde dersler sanal sınıflarda, platform üzerinden öğrencilerin ekranlarına dokümanların yansıtılması şeklinde işlenir. İnternet bağlantısı olan her yerden katılma olanağı veren online eğitim sürecinde öğretmenler yazı tahtası kullanabilir, belge ve fotoğraf paylaşabilir; öğrenciler de sorularını yazarak yanıt alabilirler.

Online Eğitim Nasıl Yapılır?

Online eğitim nedir sorunuza yanıt verdiğimize göre online eğitim nasıl yapılır sorunuzu da detaylı olarak cevaplayalım. Online eğitim, internet bağlantısı üzerinden bir bilgisayar, tablet veya cep telefonu ile yapılmaktadır. Online eğitim sistemi, öğrencinin okula gitmesini gerektirmez. Dilediği yerden canlı ya da kayıt şeklinde eğitim alma olanağı sunar.

Uzaktan eğitim olarak da adlandırılan online eğitim 3 farklı şekilde yapılır.

  • Senkron (Eş Zamanlı) Dersler: Online eğitim platformları üzerinden işlenen derslerde ilk yöntem eş zamanlı derslerdir. Uzaktan eğitim yapılırken senkron derslerde sanal sınıflarda eğitmen ve öğrenci aynı anda bir aradadır. Geleneksel sınıf ortamındaki gibi yüz yüze eğitim yapılır.
  • Asenkron (Ayrı Zamanlı) Dersler: Online eğitim seçenekleri arasında bir diğeri de ayrı zamanlı derslerdir. Sistemde dersle ilgili kitaplar, videolar, kayıtlar ve diğer öğretim materyalleri yer alır. Öğrenci istediği zaman bu kaynaklara ulaşarak kendi kendine öğrenme gerçekleştirebilir.
  • Hibrit (Karma) Dersler: Online eğitim nasıl yapılır sorusunun bir diğer cevabı da karma dersler şeklindedir. Bahsettiğimiz eş zamanlı ve ayrı zamanlı dersler bu programda birleştirilir. Bazen eş zamanlı bazen de ayrı zamanlı ders takibi yapılır.

 Online eğitim, hemen hemen her okulda benzer şekillerde işlenmektedir. Kullanılan teknolojiler farklı olsa da online eğitim mantığı aynıdır.

Online Eğitimde Sınav Nasıl Yapılır?

Uzaktan eğitim sınavları online derslerde olduğu gibi internet ortamında ya da belirlenen bir mekanda gerçekleştirilebilir. Ya da sınav yerine proje ödevleri de istenebilir. Genel olarak çoktan seçmeli sınavlar yapılır. Ancak online eğitim sınavlarında kopya çekme oranı yüksek olduğundan sınavların güvenirliği tartışılır.

Online Eğitimin Avantajları Nelerdir?

Mekandan ve zamandan bağımsız eğitim-öğretim imkanı sunan online eğitimin hem eğitmen hem de öğrenci açısından pek çok avantajı vardır. Online eğitim avantajları:

  • Online eğitim bölgesel ve coğrafi engelleri ortadan kaldırır. Dünyanın neresinde olursanız olun binlerce kişiyle aynı ortamı paylaşabilirsiniz.
  • Bireysel hızda öğrenme imkanı verir. Dolayısıyla geleneksel eğitimin bu boşluğunu doldurur.
  • Online eğitim ile ders materyallerine sınırsız erişim vardır. Öğrenci istediği zaman bu materyalleri kullanabilir.
  • Öğrencinin yolda geçirdiği zamandan tasarruf etmesini sağlar.
  • Çalışan öğrenciler için faydalı bir eğitim ortamı sunar.
  • Bilgisayar, tablet, telefon gibi farklı araçlar üzerinden ders takibi avantajı sunar.
  • Öğrenci çalışma takvimini özgürce ayarlayabilir, dilediği dersi tekrar izleyebilir.
  • Fiziksel engelli öğrenciler için eğitim olanağı sunar.

Online eğitim hem fırsat eşitliği sunması hem zamandan tasarruf etmeyi sağlaması hem de öğrencinin bireysel hızına göre eğitim almasına olanak tanımasıyla oldukça avantajlıdır.

Online Eğitim Yüz Yüze Eğitimden Daha Mı Etkili?

Online eğitim sistemi dahilinde öğrenci merkeze alınarak dilediği zaman öğrenme hakkına erişmesi sağlanır. Zamandan ve mekandan bağımsız olarak derslerini takip edebilir, öğrenemediği konuların üzerinden geçebilir, ders materyallerini tekrar tekrar kullanabilir. Ayrıca problem ve test çözebilir, örnek videolar izleyebilir, geleneksel sınıf ortamının sınırlamalarından bağımsız olur. Geleneksel eğitim materyallerinin yetersiz olduğu zamanlarda online eğitimin görsel ve işitsel içerikleri sayesinde öğrenmenin çeşitlenmesi sağlanır.

Günümüzde sadece örgün eğitimde değil yaygın eğitim kademelerinde ve şirket eğitimlerinde kullanımı yaygınlaşan online eğitim sistemi resim, dans, oyunculuk ve fotoğrafçılık gibi sanat dalları için de kullanılıyor. Online eğitim sayesinde fiziksel koşulları elvermeyen ya da zamanı olmayan öğrenciler diledikleri eğitimi alabiliyorlar.

[widget-54]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30