Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Yağmurlu Havada Fotoğraf Çekme Teknikleri – 10 Püf Noktası

Suya Düşen Yağmur Damlalarından Hikayeler Yaratın!

Bir fotoğrafçı için en zor çekimler yağmurlu ve soğuk havalarda yapılanlardır. Özellikle sağanak yağmurlar ya da fırtınalar fotoğrafçıyı oldukça zorlar. Ancak yağmurlu havanın yarattığı görüntüler de fotoğraflarla ölümsüzleştirilmesi gereken muhteşem anladır.

Fotoğraf çekmek için her zaman ideal hava koşullarıyla karşılaşamazsınız. Ya da; “Bugün hava yağmurlu, en iyisi fotoğraf çekmeyeyim.” demek fotoğraf çekmenin sizin için bir tutku olmadığını gösterebilir. Fotoğrafçı olarak her havada çekim yapabilmeli, her ışığı kullanabilmelisiniz. Kötü hava koşullarının size sunduğu yaratıcı fırsatları değerlendirmek istiyorsanız sizler için derlediğimiz yağmurlu havada fotoğraf çekim teknikleri yazımızı bir okuyun. Su damlalarının eşsizliğini, şehrin üzerindeki gökkuşağını, hayatın koşuşturmasını fotoğraflarınıza yansıtın.Yağmurlu havada fotoğraf çekme teknikleri:

1.Fotoğraf makinenizi koruyun.

Yağmurlu havada fotoğraf nasıl çekilir diyorsanız öncelikle makinenizi korumanız gerektiğini bilirsiniz. Binlerce lira verdiğiniz fotoğraf makinenizin yağmur fotoğrafları için ziyan olmasını istemezsiniz. Yanınızda mutlaka bir yağmurluk bulundurun ya da fotoğraf makinelerine özel olarak üretilmiş yağmurluklardan satın alın. Yağmurluğunuz yoksa büyük bir poşet ile makinenizi sarabilirsiniz ancak poşetin sağlamlığından emin olun. Makinenizin lensi için de mutlaka bir UV filtre edinin. Sadece yağmurda değil, her daim bu filtreyi kullanmakta yarar var. Böylece lensinizi çarpma ve çizilmelerden korursunuz.

2.Korunaklı bir yerde durun.

Yağmurda fotoğraf çekmek için ipuçları verdiğimiz listemizde elbette kendinizi korumanız gerektiğinden de bahsetmeliyiz. Çatı, saçak altı, balkon veya kafe benzeri önü açık üstü kapalı bir mekanda fotoğraf çekebilirsiniz. Aynı zamanda şiddetli yağmur yağarken sokak aralarında korunaklı bir yerde geçip giden zamanı ve yağmurun oluşturduğu güzel görüntüleri daha anlamı bir şekilde fotoğraflayabilirsiniz. Yağmurda ıslanmak istemeyenlerdenseniz bir kafede hem kahve içebilir hem de kadrajınıza düşen anları yakalayabilirsiniz.

3.Anı bekleyin.

Yağmurda nasıl fotoğraf çekilir diyenler için en önemli önerimiz bu olacak. İyi bir fotoğrafçı her zaman daha iyi fotoğraf karesinin olduğunu bilir ve acele etmez. Sabırlı olun ve geçip giden insanlar arasında bir tek kişiyi belirleyin, onun kadrajda en iyi olduğu anı çekin. Manzara fotoğraflarında da ışığın doğru anını beklemeyi unutmayın. Hemen fotoğraf çekip eve gitmeye çalışırsanız kendinizi de geliştiremezsiniz. Fotoğrafçı dediğin sahada zaman geçirir!

4.Yansımalardan yararlanın.

Yağmurlu havada fotoğraf çekme ipuçları arasında yansımalar elbette var. Su birikintileri muhteşem ışık ve gölge oyunları yapabilir. Yerlerde oluşan su birikintilerinden bir kedinin siluetini, bir binanın aksini, bir kadının ayakkabı topuğunu, bir çocuğun oyununu fotoğraflayabilirsiniz. Yansımalar size tahmin ettiğinizden daha yaratıcı kareler çıkaracak, emin olun. Yağmurlu havada fotoğraf çekme teknikleri sayesinde hayranlıkla bakılacak fotoğraflar elde edebilirsiniz.

5.Flaş kullanın.

Kapalı havada fotoğraf çekimi zor olduğu için flaş kullanmanız gerekebilir. Havadaki yağmur damlalarını yakalamak istiyorsanız flaş kurtarıcınızı olacaktır. Fotoğraflarınızda yağmur damlaları parıltılar halinde görünecek ve size muhteşem bir kompozisyon yaratacaktır. Harici flaş kullanırsanız daha iyi sonuçlar alırsınız. Flaş kullanmayacaksanız sokak lambalarının ya da reklam panolarının ışıklarından yararlanarak yağmur damlalarına farklı bir kadraj kazandırabilirsiniz.

6.Ters ışık kullanın.

Yağmurlu havada fotoğraf nasıl çekilir diyor ve havanın karanlık olacağını düşünüyorsanız ters ışıktan yararlanabilirsiniz. Konunuzu güneş ışığına ters olacak şekilde konumlandırarak hem yağmur damlalarını fotoğrafınıza aktarabilir hem de ışık oyunları yapabilirsiniz. Akşam saatlerinde ise araba farklarını ve sokak lambalarını kullanarak yağmur damlalarıyla kompozisyonlar yaratabilirsiniz. Eğer herhangi bir ışık kaynağınız yoksa flaşınızdan yararlanabilirsiniz.

7.Yüzleri ve ifadeleri yakalayın.

Yağmurda fotoğraf çekmek için ipuçları listemizde kameramızı yüzlere çevirmek de var. Kimileri telaşlı bir şekilde yağmurdan kurtulmaya çalışırken kimileri de mutlu bir şekilde yağmurda yürüyebilir. Fotoğrafçı olarak insanları iyi gözlemleyip telaşlı yüzleri, mutlu çocukları ve hayvanları fotoğraflamanız gerekir. Yağmur yağdığında insanları ve ifadelerini bir izleyin, sizi çok şaşırtacak karelere imza atacaksınız.

8.Şemsiyenizi unutmayın.

Sonbahar ve kış aylarında her fotoğrafçının çantasında mutlaka şemsiye olmalıdır. Kapalı havada fotoğraf çekimi için makinenizi ve kendinizi korumanız gerektiğini biliyorsunuz. Yağmurluğunuz yoksa şemsiyeniz hem sizi hem de fotoğraf makinenizi yağmur damlalarından koruyacaktır. Şemsiyeniz renkli olursa kompozisyonlarınızda da kullanabilirsiniz. Yağmurlu havada fotoğraf çekme teknikleri sayesinde kötü hava koşullarından etkilenmeden çekim yapabilirsiniz.

9.Pencere ardından çekim yapın.

Yağmurlu havada fotoğraf nasıl çekilir diyorsanız yaratıcı kompozisyon önerileri de verebiliriz sizlere. Evden çıkmadan da kaliteli fotoğraflar çekebilirsiniz. Camdaki yağmur damlalarına odaklanarak manzara ve şehir fotoğrafları çekebilirsiniz. Evinizden, iş yerinizden, bir vapurun camından ya da kafeden tahmin ettiğinizden daha iyi kareler yakalayabilirsiniz. Yağmurlu havada fotoğraf çekme teknikleri ile mükemmel kareler elde edersiniz.

10.Bulutları unutmayın.

Yağmurlu havada fotoğraf çekip de bulutları unutmak olur mu? Yağmurdan önce havada gördüğünüz bulutları dilerseniz manzaranıza ekleyebilir, dilerseniz temel öge olarak kullanabilirsiniz. Bulutların arasından süzülen ışık huzmeleriyle de etkileyici bir kompozisyon oluşturabilirsiniz. Diyafram ve enstantanenizi hazırda tutun, bulutları kaçırmadan fotoğraflayın.

Kamera Ayarlarını Önceden Yapın!

Yağmurlu havada fotoğraf çekme teknikleri arasında olmazsa olmazımız kamera ayarlarıdır. Kapalı havada fotoğraf çekimi için makinenizin modunu doğru seçmelisiniz. Yağmurda DSLR kameranın deklanşör hızını, bulanık görüntüleri önlemek için arttırmalısınız. Aynı zamanda kameranızı diyafram öncelikli moda ayarlamalısınız. Bu sayede fotoğraf ışığı daha net olacaktır. f / 4 ila f/1.4 arasında olması alan derinliğini daraltacağından, soyutlanmış güzel planlar çekmenize olanak tanır.

Su damlacıklarını yakından görüntülemek istiyorsanız makro modu kullanabilirsiniz. Ancak netlemenin hangi noktaya yapılacağına kendiniz karar vermeniz gerekir, bu nedenle Manuel odaklama modunu seçmelisiniz. Kendi hikayenizi yaratmış olursunuz.

Yağmurda fotoğraf çekmek için ipuçları olarak sizler için bu listeyi derledik. Romantik yağmur fotoğrafları ve etkileyici manzaralar için kötü havalardan korkmayın. Sokağa çıkın ve insanların en doğal hallerini tabiatın güzellikleriyle buluşturun!

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30