Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Mimari Fotoğrafçılık

Her Mekanın Hikayesi Vardır, Önemli Olan Onu Anlatabilmek!

Kendini geliştirmek isteyen fotoğrafçılar için en keyifli çekim türlerinden biri de mimari çekimlerdir. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için birbirinden farklı yapıda binalar, tarihi kaleler, köşkler ve köprüler kaçırılmayacak fotoğraf konularıdır. Her birinin dokusu, boyutu, ışığı ve hikayesi farklıdır. Bu nedenle mimari fotoğraf çekmek çok da kolay değildir.

Mimari fotoğraf çekmek isteyen fotoğrafçılar mutlaka mimari perspektif konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Fotoğraflarına bakanlara mekandaymış hissi kazandırmalılardır. Ayrıca doğal ışığı kullanmayı bilmeli, çekim öncesi yapıyı iyi analiz etmeli, binaya uygun kompozisyonları belirlemelidir. Mimari çekim için fotoğrafçının yanında mutlaka; geniş açı lens, balık gözü lens, telezum lens, tilt-shift lens, tripod, panoramik aksesuarlar, Polarize filtre, ND filtre, uzaktan kumanda, su terazisi gibi ekipmanlar bulunmalıdır. Bunlar dışında iyi bir mimari fotoğraf çekmek isteyen fotoğrafçılar için uzmanlardan öneriler şunlardır:

1.Işığı kullanın.

Etkileyici mimari fotoğraf çekimleri için ihtiyacınız olan ilk şey doğal ışığı kullanabilme becerisidir. Işığın mekanı ne kadar aydınlattığı, gölgelerin nereye düştüğü ve yansımaları okumak çok önemlidir. Makinenizin ölçüm modunu doğru ayarlamalı ve kontrastı göz önünde bulundurmalısınız. Kameranızın Poz Telafisi seçeneğini kullanarak yanlış ölçüm yapmasının önüne geçebilirsiniz. Mekanın büyüklüğüne göre fotoğraf makinenizde dinamik aralığı yüksek tutabilirsiniz.

2.Odak uzaklığını doğru belirleyin.

Mimari fotoğraf çekimi sırasında genellikle geniş açılı lensler kullanılır. Ancak geniş açılı lensler fotoğrafın kenarlarında bozulmaya neden olabilir. Mekanın büyüklüğüne göre 35 mm’nin altında bir lens tercih etmek iyi olacaktır. Mekana yakınsanız 11-16, 18, 24 mm de tercih edebilirsiniz. Balıkgözü etkisi yaratmak isterseniz daha düşük değerler de kullanabilirsiniz.  Crop sensörlü bir makineniz carsa lensinizin crop faktörle birlikte kaça tekabül ettiğini öğrenmeniz gerek. Mekanınızı uzaktan çekmek istiyorsanız da telefoto bir lens kullanabilirsiniz.

3.Tripodunuz yanınızda olsun.

Mimari fotoğraflar nasıl çekilir diyorsanız iyi bir fotoğraf için tripodunuzun yanınızda olmasına dikkat etmelisiniz. Her ne kadar binalar hareket etmese de uzun pozlama yapmak ya da kişisel hatalarını kapatmak isteyenler için tripod önemli bir aksesuardır. Binanın arkasındaki bulutları, önünden geçen insanları uzun pozlamayla çekebilir ve böylece daha iyi kareler yakalayabilirsiniz. Elinizin titremesi vb. durumlar da fotoğrafınıza daha az etki eder.

4.Saati kontrol edin.

Mimari çekimlerde neye dikkat edilir diyorsanız çekim yapacağınız saati doğru seçmeye özen göstermelisiniz. Uzun gölgelerin oluştuğu gün doğumu ya da gün batımı saatleri mimari fotoğraflar için idealdir. Öğlen saatlerinde mimari fotoğrafların çekimi zordur. Hem binadan yansıyan ışık hem de güneş ışıkları nedeniyle fotoğraflarınız parlayabilir. Güneş ışığını tam karşıdan almamaya özen göstererek güneşin binaların birbiri üzerinde yaptığı ışık oyunlarını yakalamalısınız. Ancak saati tutturamadıysanız Canon fotoğraf makinelerindeki “Cloudy” yani bulutlu seçeneğini tercih ederek ışığı daha iyi kullanabilirsiniz.

5.Kompozisyon yaratın.

Mimari fotoğrafçılık bazı fotoğrafçılara sıkıcı gelse de yaratıcı kompozisyonlarla etkileyici fotoğraflar elde edilen bir çekim türüdür. Sadece yapının dışı değil içi de düşünüldüğünde iyi bir fotoğrafçının mimari bir yapıdan onlarca hikaye çıkarması söz konusudur. Yüksek odak uzaklığı ile mekandan uzaklaşarak çekilen fotoğraflar mekanı daha ideal ölçülerde ve kadrajda gösterecektir. Ayrıca iyi bir kompozisyon için mekanın belirli öğelerini tercih etmekte yarar var. Binanın herhangi bir kıvrımı ya da tek bir odanın dekorasyonu daha iyi fotoğraf konuları ortaya çıkaracaktır.

6.Yansımalardan yararlanın.

Etkileyici mimari fotoğraflar için vereceğimiz bir diğer ipucu da yapının çevresindeki yansımalardan yararlanmanız olacak. Yağmur sonrası su birikintileri üzerindeki binalar çok güzel fotoğraflar çıkarıyor ortaya. Aynı zamanda güneş gözlükleri, pencereler müthiş kadrajlar yakalamanız için fırsattır, kaçırmayın.

7.Düşey kontrolü yapın.

Mimari fotoğraf teknikleri arasında bulunan bu maddemizde genelde acemi fotoğrafçıların dikkat etmediği bir unsur var. Düşey kontrolünde yapı alttan çekilecekse mutlaka binanın tam ortasından çekim yapılmalıdır. Eğer yükseğe çıkarak binanın ortasından çekim yapma imkanı yok ise uzaklaşılarak tele lens kullanılır ya da makinenin sensörü yere dik açı yapacak şekilde oturtulur. PC/TS lensler de ihtiyacı karşılayacaktır. Bu lenslerde bulunan drop / rise aşağı ve yukarı hareketi (dikey panorama), tilt / shift sağa ve sola hareketi (yatay panorama) amacıyla kullanılır.

Mimari fotoğraf çekimleri için çekim öncesi hazırlığınızı iyi yapmanız da çok önemli. Çekim yapacağınız alanı önceden görmeli ve binanın çekim planını çıkarmalısınız. Ardından hava şartlarını mutlaka kontrol ederek kötü hava koşullarına karşı hazırlıklı olmalısınız. Çekim maliyetinizi hesaplamalı, kamera ve lenslerinizi kontrol etmelisiniz. Tarihi yapılarda izin alınması gerekebileceğinden mutlaka izinlerinizi tamamlamalısınız. Mimari çekimler hakkında hiçbir bilginiz yoksa bu çekim türüyle ilgili eğitim alabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz.

[widget-31]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30