- Konu Başlıkları
- Sokak ve Portre Fotoğrafçılığında Görgü Kuralları Çok Önemli!
- Fotoğrafçıların Dikkat Etmesi Gereken Kurallar
- İnsanlara Dürüst Davranın!
Sokak ve Portre Fotoğrafçılığında Görgü Kuralları Çok Önemli!
Fotoğraf çekmek daha doğrusu insanların fotoğraflarını çekmek keyifli olsa da belirli görgü kuralları çerçevesinde yapılması gereken bir eylemdir. Herkes fotoğrafının çekilmesinden hoşlanmayabilir. Bu nedenle özellikle sokak fotoğrafçılarının ve portre fotoğrafçılığı ile uğraşanların kamusal alanda nelere dikkat edeceklerini öğrenmeleri gerekir.
Fotoğrafta görgü kuralları tüm fotoğrafçılar için geçerlidir. Kişileri rahatsız etmeden hatta izinlerini alarak fotoğraf çekmek nezakettir ve etiktir. Aksi halde istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. Fotoğrafçılar çoğu kez hevesle çektikleri fotoğrafları silmek zorunda kalabiliyorlar. Bu nedenle fotoğrafçılar için görgü kuralları olmazsa olmazdır. Peki nedir bu görgü kuralları? Gelin, yakından bakalım…
[widget-8]
Fotoğrafçıların Dikkat Etmesi Gereken Kurallar
Çok güzel bir kadının ya da yaşlı bir adamın fotoğrafını çektikten sonra aşırı bir tepki ile karşılaştığınız oldu mu? Ya da fotoğrafınızı bir tarihi yapıya doğrulturken kareye giren kişiler tarafından uyarıldınız mı? Her fotoğrafçının başına en az bir kez böyle bir durum gelmiştir eminiz. Bu can sıkıcı durumla karşılaşmamak ve fotoğraf çekme hevesinizin yok olmaması için görgü kurallarını önemseyin. Örneğin;
- Portre fotoğrafı çekerken izin isteyin. İzinsiz fotoğraf çektiğinizde ise kişinin yanına giderek çektiğiniz fotoğrafı gösterin ve kullanmanızda bir sakınca olup olmadığını sorun.
- Hayvan fotoğrafları çekiyorsanız sahiplerinden izin isteyin.
- Konunuzla iletişim kuracak yakınlıkta değilseniz jest ve mimiklerle fotoğraf çekmek istediğinizi anlatın, onay aldıktan sonra konuyu fotoğraflayın.
- İnsanların ifadelerini ve hareketlerini okuyun. Fotoğraf çekmek istediğinizi belirttiğinizde isteksiz davranıyorlarsa ısrar etmeyin.
- Kalabalık bir ortamda fotoğraf çekiyorsanız çekim yaptıktan sonra kişinin ya da kişilerin yanına giderek fotoğrafınızı gösterin ve çekme amacınızı belirtin. İstemedikleri taktirde yanlarında fotoğrafı silmeniz en doğrusu olacaktır.
- Çocuk fotoğrafı çekiyorsanız ebeveynlerden izin alın. Sosyal medya vb. kanallarda paylaşmayacağınızı, nerede kullanacağınızı belirtin. Aileler bu konuda çok sertler.
- Evsizlerin fotoğraflarını çekiyorsanız ya çok uzaktan çekin ya da izin istemek için yaklaşın. Aksi halde yine büyük tepki alabilirsiniz.
- Fotoğrafçılıkta görgü kuralları arasında kişinin fotoğrafını onlarca kez çekmemek de var elbette. Tek bir kareye izin verebilirler ancak rahatsız edici derecede fazla fotoğraf çekmemelisiniz.
- Fotoğrafçılıkta etik açısından baktığımızda sokak ve portre fotoğrafçılığında çok yakından çekim yaparak insanları rahatsız etmemek en doğrusudur. Herkes kamera ile barışık olmayabilir.
Aynı zamanda insanlara fotoğraflarını kullanmak için para teklif etmemek ve özel alanlarına girmemek gerekiyor. Bu durumlar büyük tepkilere neden olabilir. Ayrıca iletişim gücünüzü geliştirerek kendinizi iyi ifade etmeyi öğrenin. Yanlış anlaşılacak cümleler kurmaktan kaçının, fazla samimi olmayın.
İnsanlara Dürüst Davranın!
Kamusal alanda fotoğraf görgü kurallarına uymak tamamen fotoğrafçının sağduyusuyla ilgilidir. Fotoğraf çekmek için izin isterken ne kadar rahat olursanız karşınızdaki kişi de o kadar rahat olacaktır. Kendi sınırlarınızı bildiğinizde karşı tarafı da rahatsız etmemiş olursunuz. Arkadaşça davranın ve içten olun. Soğuk ve suratsız bir fotoğrafçıya kimse fotoğraf çektirmek istemez değil mi?
Sokak ve portre fotoğrafçılığında görgü kurallarına dikkat ederek başarılı fotoğraflara imza atabilirsiniz. Konunuzu ne kadar önemserseniz o kadar iyi fotoğraf çekersiniz, unutmayın.
[widget-7]