Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Fotoğrafçıların Kötü Alışkanlıkları

Kötü Alışkanlıklarının Farkında Olmaya Bilirsin! Yazıyı Okumanda Yarar Var!

Fotoğrafçılar da her meslekte olduğu gibi bazı kötü alışkanlıklara sahipler. Sanatsal bakış açısına sahip olmak ya da yaratıcı olmak mükemmel olmalarına yetmiyor. Kendi aralarında birbirlerini eleştirirken acımasız olan fotoğrafçılar özeleştiri yapmakta zorlanabiliyorlar. Bizler fotoğrafçılar yerine özeleştiri yaparak kendilerine aynadan bakmalarını sağlamaya karar verdik. İşte meslekte sevilmeyen ve fotoğrafçıların bırakması gereken alışkanlıklar:

1.Kameraya özen göstermemek.

Fotoğraf makineleri zamanla eskiyen ve bozulan cihazlardır ancak buradaki zaman kavramını belirleyen fotoğrafçının kendisidir. Profesyonel fotoğrafçı makinesini kullanırken ne kadar özenli davranırsa aldığı verim de o kadar yüksek olur. Ancak fotoğrafçılar hevesle aldıkları cihazlarına bir süre sonra özen göstermezler. Eskisi kadar temiz tutmadıkları ve bakım yapmadıkları cihazları uzun süre kullanamazlar. Fotoğrafçı alışkanlıkları arasında en kötülerden biri de budur. Siz siz olun bu huyunuzu bırakın ve makinelerinizi temiz tutun, bakımlarını aksatmayın.

2.Kötü fotoğrafların suçunu makineye atmak.

Fotoğrafçıların kötü alışkanlıklarıarasında makinelerini suçlamaları da yer almaktadır. Fotoğraf makinesini tanımayan ya da ayarlarını bilmeyen fotoğrafçılar, özellikle fotoğrafçılığa yeni başlayanlar, suçu makinelerine atarlar. Bu derhal bırakılması gereken bir huydur. Fotoğrafçı hatasını görebilen ve düzeltebilen kişi olmalıdır.

3.Sık Photoshop kullanmak.

Evet Photoshop bulunmaz bir nimettir ancak sık kullanmak da fotoğrafçı hataları arasında yer alır. Profesyonel fotoğrafçılar Photoshop gibi programlara daha az ihtiyaç duyarlar. Zaten fotoğrafçı dediğimiz de üşengeç olmamalıdır. Işık ayarlamayı, doğru lensi kullanmayı, hangi açıda çekim yapmak gerektiğini bilmeniz lazım. Her şeyi teknolojiye bırakmamalısınız.

4.Taklit etmek.

Fotoğrafçıların kötü alışkanlıklarıarasında taklit de yer alıyor. İyi fotoğrafçıları elbette takip etmelisiniz ancak bu fotoğrafçıların her yaptığını yapmamalısınız. Birbirine benzeyen fotoğraflar sizi yaratıcı kılmayacaktır. Bu nedenle kendinize özgü bir tarz yaratın. Aklınızdakileri makinenizin objektifine yansıtın.

5.Pozlama hızını önemsememek.

Pozlama hızını ayarlayamazsanız anı yakalayamazsınız. Konunuza göre hangi pozlama hızının ihtiyaçlarınızı karşılayacağınızı öğrenmelisiniz. Objeniz ve nesneniz hızlı ise buna göre bir ayar seçmeli ve ekipmanlarınızı hazır tutmalısınız. Fotoğrafçı alışkanlıkları arasında yer alan bu durumdan kurtulmalısınız.

6.Çekimleri saklamamak.

Fotoğrafçıların kötü alışkanlıkları arasında yedek almadan çalışmaları da yer alıyor. Elektronik aletlerin bozulabileceğini göz önünde bulundurmayan fotoğrafçılar en iyi çekimlerini kaybedebiliyorlar. Siz de bu fotoğrafçılar arasındaysanız hemen huyunuzdan vazgeçin ve fotoğraflarınızın birkaç yedeğini alın.

7.Aşırı özgüven.

Fotoğrafçı hataları arasında yer alan aşırı özgüven kötü sonuçlar doğurabilir. Kendine çok güvenen fotoğrafçılar genellikle çekim sonuçlarında hüsrana uğrayabilirler. Sektörde en iyi isim olduğunuzu düşünmek yerine mütevazi olarak daha fazla iş alabilir ve hatalarınızdan dersler çıkarabilirsiniz.

8.Kendini geliştirmemek.

Fotoğrafçı olmak isteyenler ve fotoğrafçılar sadece iyi bir makine alarak ve ajanslarda çalışarak tanınacaklarını ve uzmanlaşacaklarını sanıyorlar. Fotoğrafçıların kötü alışkanlıklarıarasında yer alan bu durumda kişiler genelde küçük bir stüdyo açıp müşteri beklemeye başlıyorlar. Aksine fotoğraf eğitimleri almaları ve kulüplere katılarak diğer fotoğrafçılarla işbirliği yapmaları gerekiyor. Farklı dallarda fotoğraf eğitimleri almak ve kendini geliştirmek fotoğrafçıya büyük katkı ve kazanç sağlıyor.

9.Tek tip fotoğraflar üzerine çalışmak.

Profesyonel fotoğrafçı olduğunu iddia edenler tesadüfen iyi olduklarını fark ettikleri tek tip fotoğraflar üzerinde çalışıyorlar. Bu büyük yanlış fotoğrafçının kendini geliştirmesini engelliyor. Sadece portre çekmek fotoğrafçıyı mükemmel yapmıyor. Fotoğrafçıların kötü alışkanlıkları arasındaki tek tip fotoğrafçılık profesyonelleşmenin önündeki en büyük engel oluyor.

Başarılı ve profesyonel bir fotoğrafçı olmak için kendinizi geliştirmenin ve değişmenin yollarını arayın. Eğitimler alın, gezilere çıkın, yeni fotoğrafçılar tanıyın. Yerinizde sayarak başarılı bir fotoğrafçı olamazsınız.

10.Kötü iletişim kurmak.

Fotoğrafçıların kötü alışkanlıkları arasında iletişim kurmamak da yer alıyor. Genellikle çekim yapacakları kişiyle samimi olmayan fotoğrafçılar bu alışkanlığı sürdürüyor. Aksine iletişimi güçlü olan fotoğrafçılar ise daha çok seviliyor ve iş alıyor. Bu kötü huya sahip olanların ya mesleği ya da huyunu bırakması gerekiyor.


Siz de yukarıdaki alışkanlıklara devam eden fotoğrafçılardansanız hemen bu alışkanlıklarınızdan kurtularak işe koyulun. Hatalarınızı, eksilerinizi ve artılarınızı belirleyin; sizi ve müşterilerinizi rahatsız edecek olanları yapamamayı deneyin. Daha mutlu olduğunuz bir kariyere sahip olacağınızı göreceksiniz.

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30