Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Fotoğrafta Sağ ve Sol Beyin Testinin Etkisi

Fotoğrafta İllüzyon Nedir ve Fotoğrafı Nasıl Etkiler?

Fotoğrafta illüzyon,  gerçek bir nesnenin duyular üzerindeki izlenimlerin yanlış değerlendirilmesine denir. Yani fotoğrafta sağ ve sol beyin etkisi arasındaki durum fotoğrafın farklı algılanmasından dolayı oluşur. Fotoğrafta yanılsama beynin derinlik algısından kaynaklanan hata sonucu oluşur. Buna göz yanılsaması yani optik yanılsama denir.

Bir fotoğrafa baktığınızda aslında olan görüntünün dışında farklı bir şekilde algıladığınız zamanlar olabilir. Fotoğrafta yanılsama yani optik illüzyon denilen bu olay ışık, objenin rengi ve deseni gibi faktörlerle ortaya çıkar. Yani bir anlamda beyninizin kandırılması gibidir. İnternette sıkça karşılaşılan bu tarz görsel illüzyonlarda, sağ ve sol beyin etkisinin tam açıklaması nedir bakalım.

[widget-8]

Fotoğrafta İllüzyon- Görsel Yanılsama

Gözünüze gelen ışınlar gözbebeğinden geçerek gözün arkasında bulunan retinaya ulaşır. Retinadaki ışığa duyarlı sinir hücreleri, gelen ışığı sinir sinyallerine çevirir ve oluşan sinyalleri beyinde görsel verilerin işlendiği merkeze iletir. Ancak bazen algılanan görüntü ile gerçekte var olan görüntü birbirinden farklı olabilir. Bu da fotoğrafta yanılsamaya sebep olur.

İnternette son zamanlarda ‘’ fotoğrafta sağ ve sol beyin etkisi’’ olarak geçen illüzyonda bir kızın dönüşünün yönü herkese göre farklı olduğu konuşulmaktaydı. Bu optik illüzyon da kızın dönüşünü sağa doğru görenler beyninin sol tarafını ( sayısal), sola doğru görenler ise beyninin sağ tarafını( sanatsal) kullanmaktadır. Bu durum kişiye göre farklılık gösterse de optik bir yanılsamadan ibarettir.

  • Sol beyinin düzenlemesi ile çekilen fotoğraflar sağ beyinin düzenlemesi ile çekilen fotoğraflara göre daha net ve gerçekçi görsellerdir.
  • Sağ beyin fotoğrafları ise fotoğrafçının kişisel bakış açısının yansıtıldığı ve soyut fotoğraflardır.
  • Sağ beyin daha çok yaratıcılığı temsil ettiği için daha iyi fotoğrafların sağ beyin ile planlandığı söylenir.
  • Sol beyin fotoğraflara daha objektif analiz yaptığı için fotoğrafçılık teknikleri açısından daha başarılı görülmektedir.

Ancak fotoğrafçılıkta sağ ve sol beyin farkı tamamen kişinin yaratıcılığına, kültürel yaşanmışlıklara ve teknik bilgi ve becerisine bağlı olarak şekillenmektedir. Yine de araştırmacılar bu konu hakkında çalışmalarına devam ediyorlar.

Fotoğraflarda Etki Yaratan Optik İllüzyonun Türlerine Göz Atın!

Fotoğrafta illüzyon kendi aralarında üç bölüme ayrılır. Yani fotoğrafta sağ ve sol beyin etkisi yaratan optik illüzyonların farklı açılımları vardır. Bunlardan ilki; değişmez optik illüzyonlardır. Bu illüzyon nesnelerde farklı algılan görüntüler oluşturarak fotoğrafta yanılsama sağlamaktadır. İkincisi ise; fizyolojik illüzyonlardır. Fizyolojik illüzyonlar parlaklık, renk, boyut ve hareket gibi faktörlerle beynin ve gözlerin aşırı uyarılması sonucu oluşur. Bu şekilde de görsel illüzyon oluşturulur. Üçüncü illüzyon ise; bilişsel illüzyonlardır. Bu optik yanılsama bilinçsiz çıkarımlar sonucu oluşur. Yani bu görsel illüzyon fotoğrafta sağ ve sol beyin etkisi ile, fotoğrafı nasıl görmek isterseniz öyle görmenizi sağlıyor.

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30