Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Yeni Başlayanlar İçin Yemek Fotoğrafçılığı ve Püf Noktaları

Yemek Fotoğrafçılığı Nedir? Basit Çekim Teknikleriyle Yemek Fotoğrafı Çekin!

Usta ellerden çıkan bir yemek fotoğrafı, yemeğin kokusunu burnunuza getirebilir. Tadını dahi hissedebileceğiniz, iştahınızı kabartacak fotoğrafları çekmek ise bir o kadar zahmetlidir. Her fotoğrafçılık dalında olduğu gibi zamanla ustalaşacağınız yemek fotoğrafçılığında da temel bilgilerle ilk adımları atabilirsiniz, gözünüz korkmasın.

Yemek fotoğrafçılığı nedir dediğinizde still life ya da natürmort olarak adlandırılan sanat dalıyla fotoğrafın bir araya gelmesinden oluşan bir çekim tekniği olduğunu söyleyebiliriz. Yemek fotoğrafçılığı; restoran ve kafe menülerinde, yemek dergilerinde ve kitaplarında, reklam afişlerinde ve kataloglarda kullanılır. Profesyonel yemek fotoğrafçılığı ile ilgilenenler bu alanda eğitimler alarak kendilerini geliştirebilirler.

Yemek fotoğrafçılığına merak saldınız ve kullanacağınız makineleri, ışıkları ve çekim tekniklerini merak ediyorsanız sizlere birkaç önerimiz olacak. Yemek fotoğrafları çekmek için bakalım neleri bilmeniz gerekiyor…

 

[widget-8]

Hangi Ekipmanları Kullanmalısınız?

Yemek fotoğrafı nasıl çekilir diyorsanız ve yemek fotoğrafı çekmeye yeni başladıysanız ekipmanlarınızı tamamlamalısınız. Canon EOS 5D Mark IV ya da Nikon D5100 fotoğraf makinelerinden biriyle işe başlayabilirsiniz. 50-150 mm arasındaki makro lenslerden satın alabilirsiniz. Ayrıca EF 100mm f/2.8, Nikkor 105mm Macro AF-S f/2.8G, Canon EF-S 60mm, Nikon AF-S 60mm, Canon EF 50mm, Nikkor AF 50mm lensler arasından seçim yaparak etkileyici yemek fotoğrafları elde edebilirsiniz. Yedek batarya, tripod, paraflaş ve sotbox, color checker, reflektör, zeminler ve fonlar, mutfak gereçleri, antika objeler, kesme tahtaları vb. ekipman ve kompozisyon araç-gereçlerine de ihtiyacınız olacaktır.

Daha derin ve etkileyici yemek fotoğrafları çekmek istiyorsanız 90mm’lik tilt shift lensleri de tercih edebilirsiniz. Yakın plan çekimlerinde de başarılı olursunuz.

Işığı Nasıl Kullanmalısınız?

Yemek fotoğrafçılığında ışık kullanımı da yeni başlayanlar için bir sorun olabilir. Hangi ışık türünü, nasıl kullanacağınızı bilemeyebilirsiniz. Önerimiz gün ışığından olabildiğince yararlanmanızdır. Herhangi bir ışık ekipmanınız yoksa yemek tabağını pencereden ışık alacak bir masanın üzerine konumlandırabilirsiniz.

Restoranda, kafede ya da stüdyoda yemek fotoğrafı çekiyorsanız ışıkları yemeğin yanından, arkasından veya 45 derece ile yine arkasından yönlendirerek kullanmalısınız. Yemek fotoğrafı çekerken flaş kullanmak kesinlikle önerilmemektedir.

Yemeğin Fotoğrafını Ne Kadar Sürede Çekmelisiniz?

Yemek fotoğrafı çekimi sırasında hızlı olmak çok önemlidir. Yemeğin dumanı üzerindeyken taze bir şekilde fotoğraflanması gerekir. Yemek sete geldikten ya da mutfaktan çıktıktan sonda 30 saniye içerisinde en iyi karelerin yakalanması önemlidir. Maksimum 2 dakika içerisinde çekebildiğiniz kadar çok fotoğraf çekmelisiniz. Yemek ne kadar taze olursa, fotoğraf o kadar iyi gözükür.

Bu nedenle zamanla yarıştığınızı unutmayarak yemek fotoğrafları çekerken ışığınız, dekorunuz, arka planınız ve kamera açılarınız hazır olmalıdır. Böylece yemek gelir gelmez vakit kaybetmeden fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Yemek Fotoğrafında Kompozisyonun Önemi Nedir?

Yemek fotoğrafı çekmeye yeni başlayanlar için bir diğer önerimiz de kompozisyon yapmayı öğrenmeleri hakkında olacak. Yemeğin iştah kabartıcı olması için mutlaka etkileyici bir kompozisyona sahip olması gerekir. Stüdyoda beyaz fon önünde yemek dergileri, menüler ve kataloglar için fotoğraf çekebilirsiniz ve bunlar gerçekten çok iyi fotoğraflar olabilir. Ancak yemeğinize uygun kuracağınız bir kompozisyon fotoğrafınıza profesyonellik katacaktır.

Yemeğinizin renkleriyle uyumlu masa örtüleri, bardak ya da çiçekler, şarap ya da müzik kutuları gibi çok göze batmayan ancak konunuzu tamamlayan objelerle fotoğraf çekebilirsiniz. Kompozisyon için bu kadar emek harcamışken yemeğin yeni pişirilmiş olmasına da mutlaka özen göstermelisiniz. Sebze ve meyveleri canlı tutmak için sprey yardımıyla su sıkabilirsiniz.

Arka Plan ve Çekim Açıları Nasıl Olmalı?

Yemek fotoğrafı nasıl çekilir diye araştıran fotoğrafçılarımız için arka plan ve çekim açılarından da bahsedelim. Yemek fotoğrafı çekerken kompozisyonu çok karışık hale getirecek desenli arka planlar seçmemelisiniz. Beyaz fonlar işinizi kolaylaştıracak ve daha iyi fotoğraflar elde etmenizi sağlayacaktır.

Ayrıca yemek fotoğraf çekimleri için tabağı tepeden gören açıları ya da arka planı bulanık bıraktığınız yan açıdan çekimleri tercih edebilirsiniz. Bu aşamada alan derinliği kullanmak da iyi bir yöntem olacaktır. Mutfakta ya da kalabalık restoranlarda alan derinliği denemeleri yapabilirsiniz.

Işığınız, fonunuz ve kompozisyonunuz hazırsa yemek fotoğrafı çekebilirsiniz. İster tek tek, isterseniz seri bir şekilde fotoğraf çekebilirsiniz.

Fotoğraflarınızı Düzenlemeyi Öğrenin!

Yemek fotoğrafçılığına yeni başlayanlara bir diğer önerimiz de fotoğrafları çektikten sonra düzenleyebilecek bilgi birikimini edinmeleri yönünde olacak. Photoshop gibi görsel düzenleme programlarını öğrenmeli ve fotoğraflarınızı dikkat çekici hale getirebilmelisiniz. Hatalarınızı kapatarak yemeğe canlı bir görünüm vermeli, kullanılacağı platforma göre düzenlemeler yapmalısınız.

Öncesi ve sonrası ile emek isteyen bir süreç olan yemek fotoğrafçılığında uzmanlaşmak istiyorsanız sürekli pratik yapmaya ve bakış açınızı değiştirmeye devam edin. Eğitim alın, kaliteli ekipmanlar edinin, stüdyo sahibi olun, bol bol çekim yapın!

[widget-28]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30