Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Menü Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Kokusu Burnunuza Gelecek Yemek Fotoğraflarının Sırları!

Son dönemde Instagram ile popülerliği artan yemek fotoğrafçılığı, restoranların ve kafelerin de ürün pazarlamasına dahil olmasıyla birlikte ilgi çeken bir meslek olarak karşımıza çıkmaya başladı. Menü fotoğrafları da bu mesleğin en çok iş yaptığı alan oldu.

Menü fotoğrafı, farklı amaçlarla kullanılabilecek yiyecek ve içeceklerin fotoğraflanması olarak ifade edilebilir. Müşterilerinin iştahını kabartmak ve satın almaya yönlendirmek isteyen yemek firmalarından restoranlara kadar yiyecek içecek sektöründeki tüm markalar, menü fotoğraflarına ihtiyaç duyuyorlar. Peki menü fotoğrafı nasıl çekilir? Yemek fotoğrafçılığı için geçerli olan teknikler menü fotoğrafları çekerken de geçerli mi? Menü fotoğrafları ve çekim sırlarını sizlerle paylaşacağız…

1.Doğru kamerayı tercih edin.

Eğer yemek fotoğrafçılığı ya da menü fotoğraf çekimi yapıyorsanız doğru kamerayı satın almalısınız. Full frame yani tam kare ya da odak uzaklığı çarpanlı olan crop fotoğraf makinesi alabilirsiniz. Full frame ile daha fazla derinlik yakalayabilirsiniz. Eğer amatörseniz crop sensör kullanabilirsiniz. Full frame’de 5D Mark III, EOS 6D, EOS 5DS ve EOS 5DS R seçenekleri bulunuyor. Crop makinalarda ise Canon EOS 760D veya 80D tercih ediliyor.

2.50 mm ve üzeri lens kullanın.

Menü fotoğrafı nasıl çekilir diyorsanız yemek fotoğrafçılığında olduğu gibi 50mm ve üzeri açılara sahip lensler tercih edin. Lensin optik kalitesi de elde edeceğiniz görüntünün üzerinde etkili olacağı için Canon L serisi gibi başarılı bir lens serisinden tercihinizi yapabilirsiniz.

3.Pencereden gelen ışığı kullanın.

Menü fotoğrafı çekimi yaparken doğal ışığa ihtiyacınız olacak. En iyi yemek fotoğrafları doğal ışığın kullanıldığı yemek fotoğrafları oluyor haliyle. Böylece tabak ve masadaki diğer aksesuarlarda parlama ve ışığın yansıma durumunu ortadan kaldırmış oluyorsunuz. Güneş ışınlarının pencereye direkt olarak gelmediği, dışarıdan yansıyan ışığın düştüğü bir pencere yanı masada çekim yapabilirsiniz.

4.Işık yandan gelmeli.

Menü fotoğrafı çekerken ışığın yandan gelmesine özen gösterin. Işığın tam karşıdan gelmesi, yemekteki renklerin patlamasına neden olur. Pencereden gelen ana ışığı yandan ve arkadan olacak şekilde de kullanabilirsiniz. Yemek fotoğrafı çekimi yaparken kesinlikle tabağı flaşla ya da başka bir aydınlatma ekipmanıyla aşırı şekilde ışığa maruz bırakmayın.

5.Kompozisyon oluşturun.

Menü fotoğrafları çekilirken genel olarak beyaz zemin üzerinde çekim yapılır ki baskıda herhangi bir sorun çıkmasın. Ancak son yıllarda konseptli menü fotoğrafları daha çok ilgi gördüğü için yemekle uyumlu renklerde masa örtüleri ya da aksesuarlar kullanılarak çekim yapılıyor. Sıklıkla eski tahta ve ahşap zemin tercih ediliyor. Böylece vintage bir havayla beraber yemek daha ilgi çekici hale getiriliyor. Dolayısıyla siz de menü fotoğrafı çekerken yiyeceğin nerede duracağını, aksesuarları nasıl yerleştireceğinizi, nereye dikkat çekmek istediğinizi iyi belirlemelisiniz.

6.Tepeden çekin.

Menü fotoğrafı nasıl çekilir diyenler için yemek fotoğrafçılığının 3 açısı olduğundan bahsedelim. Sosyal medyada ve yemek bloglarında tepeden çekimler kullanılırken menülerde 45 derecelik açılar ya da yemeğin bulunduğu zemine paralel açılar tercih ediliyor. Eğer konseptli bir çekim yapacaksanız ve tabağınızın çevresinde styling aksesuarlar olacaksa tepeden çekim yapmanızı öneririz. Ahşap zeminlerde tepe açıdan çekilen fotoğraflar daha çok ilgi uyandırıyor.

7.Altın orana dikkat edin.

Menü fotoğrafları için altın oran önemli mi diyorsanız sandığınızdan daha önemli olduğunu söyleyebiliriz. Fotoğraf karesini 2 yatay 2 dikey çizgi ile 9 parçaya bölmeli ve ilgi noktasının bu çizgilerin kesiştiği noktalar olmasına dikkat etmelisiniz. Fotoğrafınızı bu çerçevede çekerken derinlik hissi vermeyi de unutmamalısınız.

Menü fotoğrafı çekimi yaparken diyafram, enstantane ve ISO ayarlarına da hakim olmalı, beyaz dengesini ayarlamalı, ışığın nereden ve ne açıdan geleceğini iyi bilmelisiniz. Ayrıca ışık az geliyorsa flaş kullanmalı ancak yemeğin tam karşısından flaş patlatmamaya, yansıtıcı kullanmaya özen göstermelisiniz. Yoksa fotoğraflarınızda koyu gölgeler oluşacak ve müşteriniz bu durumdan memnun olmayacaktır.

Dikkat çekici olmayan renklerde, yemeğinize kontrast oluşturacak şekilde arka planlar kullanarak, farklı açılardan çekim yaparak kendi tarzınızı bulacak ve zamanla menü fotoğrafı çekiminde ustalaşacaksınız. Menü fotoğrafı çekimi hakkında daha çok şey öğrenmek isterseniz yemek fotoğrafçılığı eğitimi almanızı öneririz.

[widget-28]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30