Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Yemek Fotoğrafçılığında Styling ve Still Life Nasıl Yapılır?

Tarzı Olan Yemek Fotoğraflarının Sırları Neler?

Styling, İngilizce bir kelime olup genellikle moda sektörü için kullanılan bir kavram olsa da son yıllarda fotoğrafçılar için de önemli hale gelmiştir. Birbirinden bağımsız parçaların bir araya getirilerek uyumlu bir şekilde kullanılmasını amaçlayan styling, fotoğrafçılıkta kompozisyon yaratmak için kullanılan bir yöntemdir. Still life ise cansız nesnelerin renk ve doku uyumluluğuyla birlikte sergilenmesi olduğu için styling ile birlikte karşımıza çıkmaktadır.

Resim yapmaya benzeyen styling ve still life, fotoğrafınızı katman katman inşa etmenize yardımcı olurken mükemmel dengeyi ve görüntüyü elde etmenizi sağlar. Yemek fotoğrafçılığında styling ve still life tekniklerinin öneminin göz ardı edilemeyeceğini gördük ama still life ve styling nedir? Yemek fotoğrafçılığında still life nasıl yapılır? Fotoğrafta styling ögeleri nelerdir? Gelin, yakından bakalım…

 

[widget-8]

Still Life (Natürmort) Fotoğraf Nasıl Oluşturulur?

Yemek fotoğrafçılığında styling yapmak ve still life dediğimiz fotoğraflar elde etmek için öncelikle temel fotoğrafçılık bilgilerine sahip olmanız gerekiyor. Yemek fotoğrafçılığında doğru ışık, açı, ISO, enstantane gibi ögeler, başarılı bir styling yapmanızda en önemli etken.

Still life fotoğraflar, natürmort resimlerin fotoğraf sanatındaki karşılığı olduğu için derin ve güçlü anlamlara sahiptir. Sadece yemek fotoğrafçılığı için değil moda, ürün, mimari fotoğrafçılık için de still life tekniği çok yaygındır.

Yemek fotoğrafçılığında still life yaparken fotoğrafçının çekeceği konu hakkında derinlemesine bilgi sahibi olması, ilgi çekici bir açı, kadraj ve ışık bilgisiyle yaratıcı düşünmesi gerekir. Still life fotoğrafta kameranın ve ışığın açısı, yansıma ve gölgelerin tutarlılığı fotoğrafı güzel kılacaktır. Bunun dışında:

  • Işık kullanımı: Still life fotoğraf çekimi için yemeğin doğru aydınlatılması gereklidir. Flaş kullanmaktan kaçınılmalı, mümkünse doğal ışıkta fotoğraf çekilmelidir. Paraflaşlar kullanılacaksa yemeğin parlamasını önleyecek şekilde düzenlenmelidir.
  • Arka plan seçimi: Fotoğrafta styling yaparken uygun arka plan seçmek gerekir. Konuyu kontrast şekilde anlatacak, kullandığımız yemek ve nesnelerle uyumlu olacak arka planlar tercih etmeliyiz.
  • Kompozisyon: Still life çekimler için kullanılan nesneler ve bunların fiziksel düzenlemesi ayırt ediciliği sağlaması açısından önemlidir. Çekim planlarınızı önceden canlandırmalı, oluşturmak istediğiniz hikayeyi kurgulamalısınız.
  • Yemeğin sunumu: Yemek fotoğrafçılığında still life yaparken resim yapıyormuşçasına sunum yapmanız gerekir. Sadece bir tabak yemek değildir sunduğunuz, gerçek bir sanat yapmak istiyorsanız parça parça tabağınızı hazırlamanız gerekir. Bunun için renk psikolojisinden kompozisyona kadar hakim olmanız gereken konular vardır.

Still Life Yemek Fotoğraflarında Çekim Açısı

Yemek fotoğrafçılığı için kullanılan birkaç açı vardır. Bu açılar, yemek tabağının boyutu, şekli, yüksekliği ve yemek miktarı ile doğru orantılıdır. Fotoğraf kamerasının, bu nitelikleri en iyi vurgulayacağı açıyla konumlandırılması gerekir. Tepeden ya da ışığı en iyi alan açıdan fotoğrafınızı çekebilirsiniz.

Yetersiz ışık fotoğrafınızın hikayesini mahvedeceği için doğal ışık ya da flaş kullanımında difüzör kullanmanız avantajlı olacaktır. Gölgeleri ve parlak noktaları böylece yumuşatırsınız. Çerçevenizde gölge alanlarına ışık vermek için beyaz, gölgeleri belirginleştirmek için siyah fonlar ya da kartlar kullanabilirsiniz.

Yemek fotoğrafçılığında styling yapmak için özellikle doğal ışıkta çalışırken yemeğin daha parlak görünmesine neden olacak ışıklardan kaçının.

Konuyu Yerleştirme

Fotoğrafta still life yaparken en önemli adımlardan biri konunun yerleşimidir. 2/3 kuralını kullanabilir ya da algıyı nereye yönlendirmek istiyorsanız konunuzu ona göre yerleştirmelisiniz. Yemeğin en iyi görüntüsü tepe açıdan alınıyorsa tepe odak noktalı çalışılmalı, içini odaklamak daha iyi sonuç verecekse iç bölge odak alanı olarak belirlenmelidir. Yemeğin bir kısmının odak alındığı ve diğer alanların odak dışı bırakıldığı planlar daha çok dikkat çekmektedir.

Styling Yapma – Yemeği Sergileme Teknikleri

Yemek fotoğrafçılığında styling yaparken fotoğrafın daha ilginç hale getirilmesi için yemekteki malzemeler ve farklı aksesuarlar kullanılır. Yemeğin etrafındaki boş alanları yemekte kullanılan malzemelerle, soslar, yağlar ve mutfak gereçleriyle süsleyebilirsiniz. Vintage çatal ve bıçaklar, eski radyolar, şarap kadehleri kullanabilirsiniz. Styling yaparken masa örtüsünün yemekteki renklerle uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Çatal, kaşık ve bıçakları, tuzluk ve peçeteleri, ön plana ve arka plana yerleştirmek kurgunuza derinlik katacaktır.

Burada dikkat etmeniz gereken doğru renk kullanımıdır. Tabağınızdaki renklerle uyumlu olacak meyve ve sebzeler, otlar ve styling aksesuarları kullanılmalıdır. Sunum yaparken kullandığınız besinlerin üzerine sprey yardımıyla su sıkarak ya da yağ sürerek daha canlı gözükmelerini de sağlayabilirsiniz.

Doku Yaratmayı Unutmayın!

Yemek fotoğrafçılığında styling yaparken en önemli unsurun ışık, bakış açısı ve dekor olduğunu söyledik. Burada sadece sanatsal açıdan değil yemeklerin beğenilen bir görüntüye sahip olması açısından da doku yaratmanın yeri büyük. İştah açıcı ve lezzetli bir görünüme sahip fotoğraflar için yemeğe yükseklik ve doku hissini verecek tuz, karabiber ve diğer baharatlar kullanılabilir.

Yemek fotoğrafçılığında still life nasıl yapılır, fotoğrafta styling neden önemlidir gibi aklınıza takılan sorulara yanıt vermeye çalıştık. Son önerimiz yaratıcılığınızı geliştirecek farklı fotoğraf teknikleri denemeniz. Ne kadar çok teknik ve aksesuar kullanırsanız o kadar ilginç kareler elde edersiniz. Fotoğrafta styling, bir fotoğrafçının başarısının en büyük göstergesidir.

[widget-28]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30